Dorohoi News Logo

Rețetă de mucenici moldovenești

mucenici

Ingrediente:
580 g de făină
150 ml smântână lichidă
150 ml apă călduţă
un ou mare
75 ml ulei
150 g zahăr
un pliculeţ de drojdie uscată
o fiolă de esenţă de vanilie
o linguriţă de coajă rasă de portocală sau lămâie
o linguriţă rasă de sare.

Pentru sirop, aveți nevoie de:
200 g zahăr
400 ml apă sau lapte
o fiolă esenţă de vanilie
pentru uns – 200 g nucă măcinată
miere după gust.

Cum se prepară: Într-un vas mare, se amestecă apa călduță, uleiul, drojdia și zahărul vanilat, împreună cu fiola de esență de vanilie, oul și smântâna lichidă. Se adaugă făina treptat, amestecând continuu, până când aluatul începe să se îngroașe. Se frământă bine cu mâna până când se obține un aluat tare și nelipicios, într-un proces similar cu frământarea aluatului de cozonac, timp de aproximativ 15-20 de minute. Apoi aluatul se lasă la dospit într-un loc călduț, până își dublează volumul. După aproximativ o oră, aluatul se pune pe blatul de lucru și se împarte în bucăți egale. Fiecare bucată de aluat se rulează până când se obțin fâșii, care se împletesc în formă de 8. După ce ați terminat împletirea, mucenicii se așază în tavă și se mai lasă la dospit timp de 30 de minute. Tava se introduce în cuptor și se coace timp de 30-40 de minute la foc mediu. Între timp, se pregătește siropul. Zahărul se dizolvă în apă și se fierbe timp de 10 minute. La final, se adaugă esența de vanilie. După ce mucenicii pufoși sunt scoși din cuptor, se lasă să se răcească timp de 10 minute, apoi se stropesc generos cu sirop. Se ung apoi cu miere și se presară nucă măcinată deasupra lor.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web