Dorohoi News Logo

Ciulama de dovlecei cu smântână și mărar

5

1 kg dovlecei (2--3 dovlecei)
1 morcov
1 ardei gras (de preferat roșu)
1 ceapă uscată
3-4 fire de ceapă verde (opțional)
2 linguri de ulei
10 g unt (un cub mic)
300 g smântână (cu minim 20% grăsime)
15 g făină (lingură)
3-4 căței de usturoi
1 legătură de mărar proaspăt
condimente: dafin, nucșoară, sare și piper

Tăiați ceapa cubulețe, la fel și ardeiul gras, iar morcovul îl dați pe răzătoarea cu găuri mari. Puneți uleiul și untul într-o tigaie încăpătoare și căliți legumele cu un praf de sare până când se înmoaie puțin, iar ceapa devine ușor translucidă. Tăiați dovlecii cubulețe de 2-3 cm. Îi puteți curăța de coajă sau nu, după cum preferați. Puneți dovleceii în tigaie peste celelalte legume. Adăugați frunza de dafin, piper râșnit după gust și amestecați ușor din când în când pentru vreo 2-3 minute până ce se înmoaie și dovleceii. Nu trebuie gătiți în exces, sunt mai buni dacă rămân ușor crocanți. Dovleceii vor lăsa puțină apă, cât să nu se ardă legumele în tigaie, dar la nevoie mai puțeți adăuga. Între timp puneți smântâna într-un castron, adăugați o lingură de făină, puțină nucșoară rasă, 150 ml apă și omogenizați. După ce s-au înmuiat puțin dovleceii, turnați smântâna în tigaie și mai lăsați cratiță pe foc mic 5-7 minute ca să se gătească făina. Stingeți focul, puneți usturoiul trecut prin presă și mărarul tocat mărunt. Lăsați cratița acoperită cu capac pentru 5 minute ca să se combine aromele.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web