Ingrediente:
Pentru gogoși:
150 ml lapte călduț
10 gr drojdie deshidratată
320 gr faina T45 sau T55
1/2 linguriță de sare
40 gr zahăr
40 gr unt nesarat
1 ou
1 linguriță aroma de vanilie
Pentru glazură:
100 gr de ciocolată
Toppinguri la alegere (speculos, alune măcinate, bile mici colorate, ciocolată rasă, batoane de ciocolată etc.)
Mod de Preparare: Rehidratați drojdia uscată de panificație în lapte călduț (dar nu fierbinte). Lăsați sa stea 10 minute la temperatura camerei. Turnați făina în vasul mixerului. Adăugați zahărul și sarea pe o parte apoi acoperiți cu faină. Faceți o mică gropiță. Adăugați oul, amestecul de lapte/drojdie și aroma de vanilie în gropiță. Frământați totul timp de 5 minute. Adăugați puțin câte puțin untul moale în timp ce frământați. Când este bine încorporat, frământați încă 5 minute. Aluatul rezultat trebuie să fie neted și suplu. Faceți o bilă și lăsați aluatul să crească în vas, acoperit cu un prosop curat timp de 2 ore la temperatura camerei (cel mai bine este să puneți vasul într-un loc cald). Degazați aluatul pentru a elimina aerul format și se formați bile de 60 gr. Așezați biluțele de aluat pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt, distanțați-le bine (va trebui să folosiți două tăvi) și faceți o gaură în centru înainte de a forma gogoșile. Acoperiți cu un prosop curat și lăsați să se odihnească timp de 1 oră până la 1 oră 30 de minute, la temperatura camerei. Coaceți gogoșile timp de 10 minute în cuptorul preîncălzit la 180°C. Topiți ciocolata și scufundați gogoșile în ea. Stropiți cu toppingurile la alegere și savurați!