Dorohoi News Logo

Ajutor, copilul meu este deprimat!

copilul meu este deprimat

Studiile arată că 15 la sută din copiii de vârstă preşcolară sunt depresivi şi anxioşi. Spre deosebire de adulţi, în cazul micuţilor, depresia este identificată mai greu, iar mulţi pot suferi de această problemă fără ca părinţii să-şi dea seama.
   Procesul de creştere şi schimbările care apar în toată această perioadă le pot crea adesea copiilor stări de confuzie şi îi pot pune în dificultate. În plus, comparativ cu adulţii, ei înţeleg şi chiar îşi exprimă mai greu sentimentele şi emoţiile din cauza lipsei de experienţă. Toate aceste lucruri le cresc sensibilitatea în faţa depresiei.
   Conform specialiştilor, depresia poate apărea la copii în intervalul 0-3 ani. Te întrebi ce motive ar putea avea la această vârstă? Depresia mamei după naştere, lipsa atenţiei, cauzată, de exemplu, de naşterea unui alt frate sau revenirea mamei la locul de muncă la puţin timp după naştere şi tensiunile familiale sunt resimţite intens de copii şi constituie motive de depresie în ceea ce-i priveşte. De asemenea, copiii care sunt martori ai cazurilor de violenţă în familie sunt predispuşi, în viitor, la apariţia depresiei şi a bolilor sistemului nervos.
Semne care te pot avertiza
Copiii cu depresie au câteva trăsături caracteristice: sunt trişti, palizi, au probleme cu alimentaţia şi cu somnul, motiv pentru care sunt subponderali şi pot prezenta dificultăţi în dezvoltarea fizică sau emoţională.
   De asemenea, la unii copii, depresia se poate manifesta prin hiperactivitate sau chiar prin comportamente agresive. Unii copii depresivi sunt liniştiţi, retraşi, tăcuţi şi lipsiţi de interes atunci când se joacă cu cei de vârsta lor. Dacă tu ai acasă un astfel de copil, este bine să ştii că depresia instalată  la această vârstă necesită ajutorul psihoterapeutului, soluţiile medicamentoase nefiind indicate în această perioadă.
Apatia apare des în cazul adolescenţilor
   La copiii mai mari şi la adolescenţi, depresia are alte cauze, ţinând cont că puterea lor de înţelegere creşte. Moştenirea genetică, decesul unui membru al familiei, separarea părinţilor, schimbările legate de mediu (locuinţă, oraş), pierderea unui animal drag, situaţia şcolară precară sunt cauzele apariţiei depresiei la copii şi la adolescenţi. În cazul copiilor şi al adolescenţilor, simptomele depresiei nu au fost luate în consideraţie mult timp, fiind puse pe seama proceselor care ajută la maturizarea individuală.
   Tristeţea, apatia sau iritabilitatea, lipsa dorinţei de a interacţiona cu cei de vârstă apropiată şi a apetitului, performanţele şcolare scăzute, tulburările de  somn, scăderea stimei de sine, sentimentele de vinovăţie, fobiile, starea de anxietate, gândurile sinucigaşe semnalează depresia în această etapă a vieţii.
   Schimbările de  comportament care nu sunt cauzate de un eveniment familial, social sau personal şi care durează mai mult de două săptămâni necesită consultul medicului de familie. De asemenea, suportul şi înţelegerea membrilor familiei sunt foarte importante pentru depăşirea episodului depresiv.    Dar dacă problema persistă, trebuie apelat la un psihiatru pentru recomandarea unor soluţii terapeutice.
Se moşteneşte de la părinţi
   Copiii ai căror părinţi s-au confruntat cu depresia sunt mai predispuşi să sufere tulburări psihice comparativ cu ceilalţi. Riscul este de trei ori mai mare pentru ei în ceea ce priveşte apariţia tulburărilor de dispoziţie. Studiile arată că 40 la sută din copiii la care părinţii au prezentat tulburări afective în perioada naşterii vor avea nevoie de ajutor psihiatric în decursul vieţii.
Specialistul nostru Lena Rusti psiholog psihoterapeut
   Odată ce începem să ne punem întrebări despre o posibilă depresie a copilului, e important ca el să fie consultat de către un specialist. Ca şi în cazul adulţilor, tratamentul depresiei poate implica consiliere individuală sau de familie, psihoterapie şi/sau tratament medicamentos.
   E important să vedem de unde a dezvoltat copilul acest sentiment de neputinţă şi de descurajare ca mod de a fi în lume şi cum îl putem ajuta să îşi găsească încrederea în sine şi în cei din jurul său.
O modalitate de a combate depresia este cea de a fi mereu alături de copiii noştri, încurajându-i să aibă încredere în ei, să fie optimişti şi să se ştie iubiţi necondiţionat de către persoanele semnificative din viaţa lor. Oferirea unui mediu echilibrat este extrem de importantă, întrucât cei mai mulţi copii care dezvoltă depresie trăiesc într-un mediu în care există măcar un adult cu comportament depresiv.
Important: Depistarea precoce a depresiei previne tulburările de conduită.


sursa: adevarul.ro
 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web