Dorohoi News Logo

A început vaccinarea anti COVID la Dorohoi! 50 de cadre medicale vor fi imunizate la Spitalul Municipal - FOTO

Vaccinare Dorohoi_21

Primele 100 de vaccinuri anti COVID au ajuns duminică, 3 ianuarie 2021, la Spitalul Municipal Dorohoi. Cele 20 de flacoane, a câte cinci doze fiecare, au fost aduse cu o autospecială dotată cu aparat frigorific, autospeciala fiind escortată de la sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani și până la Dorohoi de o mașină a poliției și una a jandarmeriei. Dozele de vaccin au fost preluate la Dorohoi de managerul spitalului, medicul Valerian Andrieș și de cadrele medicale care vor deservi Centrul de vaccinare, organizat la parterul blocului materno-infantil.

Vaccinarea a început luni, 4 ianuarie 2021, la ora 10.00, pe parcursul zilei urmând să se vaccineze 50 de cadre medicale. Din 443 de cadre medicale, s-au înscris pentru vaccinare, până în acest moment, 133. Asta înseamnă un procent de peste 30% având în vedere că unele persoane nu pot face vaccinul din motive medicale, iar altele care nu doresc să facă vaccinul dintr-o dorință de informare suplimentară.

Prima persoană care s-a vaccinat la Dorohoi este dr. Laura Acatrinei, medic epidemiolog al Spitalului Municipal Dorohoi și coordonatorul campaniei de vaccinare pe municipiul Dorohoi.

„Vaccinul a fost nedureros. Eu am foarte mare încredere în procedeul de obținere al vaccinului, având în vedere că nu sunt străină de tehnica PCR, de imunologie. Mă bucur că sunt primul dorohoian vaccinat și sunt foarte bine. Ideea de a mă vaccina prima a fost a mea pentru că eu cred în puterea exemplului.”, a declarat dr. Laura Acatrinei.

Înainte de a se vaccina, o persoană trebuie să completeze un chestionar din procedura națională în care pacientul este întrebat dacă are boli cronice, dacă există vreo reacție gravă după celelalte vaccinuri pe care le-a mai făcut, dacă a fost infectat cu SARS-Cov2 înainte de vaccinare și dacă s-a ieșit din izolare de peste 28 de zile. Pacientul trebuie să fie informat despre întreaga procedură fiind acordul pacientului informat și formularul conform Ordinului 1411/2016 normă metodologică a Legii 95 și un formular care va fi completat în caz că apar reacții.

„Toți oamenii am așteptat această zi, cu toții așteptăm să revenim la o viață normală, nu cred că există un om care să-și doarească să poarte mască, să aibă restricții sau constrângeri. Singura metodă care ne poate duce, în decurs de câteva luni, la o viață normală sau aproape de normalitate este acest vaccin. De aceea încurajez toată lumea să se vaccineze pentru că este singura metodă de a scăpa de acest virus. Vreau să reamintesc că în istorie omenirea a mai trecut prin pandemii și doar vaccinurile au reușit să ne scoată din acele pandemii. Acest vaccin este, cum spun foarte mulți cercetători, luminița de la capătul tunelului și este păcat să o avem și să nu o folosim din cauza unor păreri absolut nejustificate și neîntemeiate pe nimic științific.”, a declarat dr. Valerian Andrieș, managerul Spitalului Municipal Dorohoi. (Andrei B.)

Autor: DorohoiNews.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web