Un studiu al cercetatorilor de la Wake Forest University School of Medicine a demonstrat legatura dintre aparitia acneei si nivelul de stres. Tinerii care au niveluri ridicate de stres au cu 23 % mai multe sanse de a dezvolta acnee, aceasta fiind mai agresiva daca persoanele respective sunt supuse unui stres continuu.
Autorul acestui studiu a declarat ca „acneea afecteaza psihic si psihosocial in mod semnificativ viata, asa ca este important sa intelegem interactiunea dintre factorii care o exacerbeaza“. Studiul a fost efectuat in Singapore pe 94 de adolescenti, concluzia acestuia fiind ca intre nivelul de stres si aparitia acneei exista o stransa interactiune. Locatia a fost aleasa deoarece aici climatul constant nu influenteaza pe parcursul anului productia de sebum.
Oamenii de stiinta au cercetat modalitatea in care nivelul de sebum (substanta uleioasa care inveleste pielea si protejeaza parul se modifica o data cu cresterea nivelului stresului. Se stia faptul ca bacteriile, productia de sebum si nivelurile hormonale influenteaza in mod direct dezvoltarea acneei. In studiu au fost inclusi adolescenti cu o varsta medie de 14,9 ani, severitatea acneei fiind masurata in doua momente importante din viata unui adolescent, unul in perioada examenelor, celalalt in timpul vacantei de vara.
Pe durata examenelor, stresul era mult mai ridicat. Prin urmare, tinerii au prezentat acnee intr-un procentaj mai ridicat, comparabil cu perioada vacantei de vara, in care stresul nu a atins niveluri ridicate. Cercetatorii au monitorizat, de asemenea, cresterea cantitatii de sebum in perioadele cu stres ridicat. Rezultatele au aratat insa, spre surprinderea oamenilor de stiinta, ca aparitia acneei severe in perioadele de stres ar avea mai degraba legatura cu mecanisme inflamatorii decat cu productia de sebum.