Dorohoi News Logo

Bucurie fără margini în familia Giradă din Dorohoi

Marius Girada

Nu toţi elevii încep şcoala pe 15 septembrie! Pentru Marius Giradă, dorohoianul atât de mult mediatizat în ultima vreme, cursurile şcolii vor începe, anul acesta, în luna februarie.

În urma demersurilor unor numeroase persoane şi instituţii, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani a dat, în sfârşit, undă verde solicitărilor insistente, dar bine motivate, ale acestui tânăr cu nevoi speciale. Astfel, în cursul ultimei săptămâni la sediul şcolii Ion Pilat a sosit un aşa-zis  CERTIFICAT DE ORIENTARE ŞCOLARĂ, înregistrat cu nr. 2 din 13.02.2013 - emis de Comisia de Orientare Şcolară şi Profesională Botoşani din cadrul ISJ Botoşani - înregistrat la Liceul Tehnologic Special „Ion Pillat" Dorohoi cu numărul 656 din 18.02.2013, prin care se aprobă înscrierea în clasa a V-a, a lui Marius Giradă, în formă de ÎNVĂŢĂMÂNT LA DOMICILIU.

Familia a fost anunţată telefonic, pentru început, ulterior primind şi înştiinţare scrisă de la şcoala „Ion Pillat", laolaltă cu notabila informaţie că un profesor specializat în această formă de învăţământ se va prezenta luni, 25 februarie 2013, la domiciliul dorohoianului, pentru a începe cursurile aferente clasei a V-a.

Istoricul evenimentelor nu este simplu de reconstituit.
Pe 27 decembrie 2012 Marius Petrescu a trimis aceeaşi sesizare la "avocatul poporului", "ministrul familiei şi protecţiei sociale", "consiliul naţional pentru combaterea discriminării" şi "autoritatea naţională pentru persoane cu handicap". Pe lângă mass-media locală (Dorohoi News şi Momentul de Dorohoi) şi judeţeană (Ziare Botoşani, Monitorul de Botoşani şi Ştiri Botoşani) ziarul online Libertatea şi postul de televiziune ProTV au mediatizat cazul unicului roman care scrie cu nasul la calculator şi doreşte să îşi continue studiile.

Fotograful dorohoian Marius Petrescu, alături de câţiva membri ai Cenaclului Editor, de care Marius Giradă este legat afectiv, au depus eforturi pentru a elucida situaţia, meritele cele mai mari revenind Asociaţiei IHTIS care, în permanenţă, a furnizat supotul juridic necesar reuşitei, indicând paşii de urmat şi legile care trebuiau invocate.

Avocatul Poporului, Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin Direcţia Persoanelor cu Handicap şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării au cerut lămuriri şi acte suplimentare, motiv pentru care, în urma unor „dezbateri” la sediul acestor instituţii din Bucureşti, în cele din urmă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani şi-a revizuit radical atitudinea iniţială, oferind lui Marius Giradă posibilitatea de a-şi împlini visul său cel mai fierbinte: de a dovedi că şi persoanele cu dizabilităţi au puterea de a-şi depăşi destinul.

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web