Dorohoi News Logo

Primim la redacție: Cum poţi controla un computer folosind doar privirea? Cu un dispozitiv ieftin şi eficient VIDEO

ochi-computer

Unul dintre cititorii Dorohoi News a trimis pe adresa redacţiei informaţii utile, crede acesta, găsite pe internet, pentru dorohoianul Marius Giradă, cel care, datorită unui handicap sever, tastează la calculator cu nasul. Acesta consideră că: „este necesară o implicare mai fermă şi mai activă a comunităţii în care trăim faţă de astfel de cazuri – mai ales a celor care pot şi vor să ajute”.

Redăm textul, aşa cum apare pe site-ul descoperă.ro.

Milioane de persoane ce suferă de scleroză multiplă, boala Parkinson, distrofie musculară, afecţiuni ale coloanei vertebrale sau care au membrele amputate vor putea interacţiona cu computerele lor şi cu mediul înconjurător, graţie unui nou dispozitiv care costă aproximativ 40 de lire sterline (230 RON). Dispozitivul poate identifica locul exact la care un om se uită, urmărind modul în care ochii pacientului se deplasează. Astfel, acesta poate controla un cursor pe ecran ca şi cum ar folosi un mouse.

Tehnologia include un dispozitiv eye-tracking şi un software inteligent, creat de cercetătorii de la Imperial College London. Pentru a demonstra funcţionalitatea dispozitivului, cercetătorii au prezentat într-o conferinţă de presă modul în care acesta poate fi folosit. Utilizatorii au jucat Pong, un joc clasic, au navigat pe Internet şi au trimis un e-mail, toate acestea fără a folosi altceva decât privirea. Dispozitivul GT3D este compus din două camere video de înaltă viteză, ce sunt ataşate unei perechi de ochelari. Camerele fotografiază în mod constant pupila pacientului, iar pe baza acestor imagini software-ul efectuează o serie de calcule pentru a identifica punctul la care acesta se uită.

Cercetătorii intenţionează acum să calculeze mai precis privirea pacientului, în 3D, identificând distanţa la care aceştia se uită. Dacă vor reuşi să calculeze privirea pacientului în 3D, sistemul va permite utilizatorilor să controleze un scaun cu rotile electronic doar cu privirea - aceştia se vor uita la locul unde doresc să ajungă, iar scaunul va porni spre acel loc. De asemenea, acest sistem ar permite pacienţilor să folosească proteze robotice.

Dr. Aldo Faisal, profesor de neurotehnologie în cadrul departamentului de bioinginerie al universităţii, crede că acest prim pas este încurajator. „Am reuşit să construim un sistem de eye tracking  de sute de ori mai ieftin decât cele existente astăzi pe piaţă şi l-am folosit pentru a construi o interfaţă creier-maşină ce permite pacienţilor să interacţioneze mai uşor şi mai rapid decât cu ajutorul tehnologiilor existente, care sunt şi mai invazive, şi mai costisitoare”.

„Reuşita noastră este un exemplu de inovaţie frugală. Am conceput un software mai inteligent şi am folosit hardware deja existent pentru a crea un dispozitiv care va putea ajuta oameni din întreaga lume”, a concluzionat Dr. Faisal.


Așteptăm părerile dumneavoastră și vă adresăm și noi pe această cale rugămintea ca atunci când sesizați astfel de fapte să ne contactați la Tel: 0740711811 sau Email: [email protected] (DorohoiNews.ro)

Autor: DorohoiNews
 

 

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web