Legislaţia în vigoare îi obligă pe angajatori cu un număr ridicat de angajaţi să ofere un job persoanelor cu handicap. Cabinetul de avocatură Leonte Oana Mădălina specializat în dreptul muncii va oferă detalii despre Legea nr. 448/2006 referitoare la protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în articolul de mai jos.
Întreprinzătorii care conduc o societate cu mai mult de 50 de salariaţi încadraţi sunt obligaţi să angajeze persoane cu handicap. Numărul acestor persoane variază în funcţie de numărul total al angajaţilor unei firme. Potrivit legislaţiei în vigoare, în procesul stabilirii numărului angajaţilor se va luă în considerare numărul mediu de salariaţi dintr-o lună. Prin consecinţă, în cazul firmelor cu minim 50 angajaţi, ponderea angajaţilor cu handicap ar trebui să fie de minim 4%. De asemenea, este important de reţinut faptul că, legea respectivă nu a stabilit un număr maxim de salariaţi cu handicap angajaţi la o societate comercială.
Angajatorii trebuie să aibă grijă la stabilirea numărului de salariaţi pentru a putea angaja numărul minim obligatoriu de persoane cu handicap. Conform prevederilor legislative, numărul salariaţilor diferă de numărul posturilor existente din organigramă unei firme. Întreprinzătorii societăţilor trebuie să aibă în vedere toate prevederile din Legea nr.448/2006 referitoare la protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, pentru a evita sancţiunile.
Prevederile prezentate în această lege trebuie respectate de instituţiile publice, de persoanele juridice private sau publice precum şi de autorităţile publice. Persoanele fizice care au decis să înfiinţeze o societate comercială sunt scutite de aplicarea prevederilor din Legea nr.448/2006 precum şi instituţiile publice de siguranţă naţională, apărare naţională şi ordine publică.
Autorităţile au permis angajatorilor care nu doresc să angajeze persoane cu handicap, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr.448/2006, să aleagă dintre alte două obligaţii precum:
· achiziţionarea unor servicii sau produse realizate de persoanele cu handicap angajate de către unităţile protejate autorizate pe baza unui parteneriat. Angajatorii trebuie să cumpere aceste produse în valoarea echivalentă cu sumă totală a datoriilor la bugetul de stat raportat la procentul de 50% din salariul de baza mini brut pe ţară, înmulţit cu numărul de locuri de munca neocupate de persoane cu handicap;
· plată lunară către bugetul de stat a sumei care reprezintă 50% din salariul de baza minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de munca neocupate de persoane cu handicap.
Achiziţionarea serviciilor şi produselor de la unităţile protejate autorizate se face pe baza facturii emisă, a contractului comercial precum şi pe baza dovezii achitării contravalorii serviciilor sau ai produselor. Angajatorii care refuză să respecte dispoziţiile Legii nr. 448/2006 pot fi sancţionaţi cu o amendă între 15.000- 20.000 lei. Inspecţia Muncii are responsabilitatea să monitorizeze şi să verifice respectarea obligativităţii de angajare a persoanelor cu handicap iar Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap are dreptul să aplice sancţiunile respective.