Asociația Grupul Pentru Dezvoltare Locală – G.A.L. Codrii Herței anunţă desfăşurarea, în perioada 2 septembrie – 4 octombrie 2013, a apelului de selecție pentru depunerea proiectelor de finanţare aferente Măsurii 411.23 ”Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere” din cadrul Planului de Dezvoltare Locală Codrii Herței.
Fondurile nerambursabile alocate pentru acest apel de selecție a proiectelor pentru Măsura 411.23 sunt de 100.000 de euro. Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanțarea unui proiect este de 50.000 de euro.
În mod obligatoriu, proiectul pentru care se solicită finanțare trebuie implementat în teritoriul G.A.L. Codrii Herței. Aria geografică a teritoriului cuprinde următoarele comune: Cândești, Concești, Cordăreni, Cristinești, Dersca, George-Enescu, Hilișeu-Horia, Hudești, Ibănești, Lozna, Mihăileni, Pomârla, Șendriceni, Suharău (județul Botoșani) și orașul Siret (județul Suceava).
Rezultatul procesului de selecţie intermediar va fi publicat la sediul G.A.L. Codrii Herței si pe site-ul www.codriihertei.ro. În termen de 3 zile lucrătoare de la publicarea raportului intermediar se vor transmite solicitanţilor de finanţare notificări cu privire la selectarea /neselectarea proiectelor depuse. Solicitanţii care au fost notificati de către G.A.L. Codrii Herței ca proiectele acestora nu au fost selectate, pot depune contestaţii la sediul G.A.L. din localitatea Dragalina, comuna Cristinești, judeţul Botoșani, in termen de 5 zile lucrătoare de la primirea notificării. Contestaţiile depuse vor fi soluţionate de o Comisie de Contestaţii, membrii acesteia fiind diferiti de cei existenţi in Comitetul de Selecţie a proiectelor. Publicarea Raportului Comisiei de Soluţionare a Contestaţiilor se va face la sediul G.A.L. si pe site-ul www.codriihertei.ro.
Depunerea proiectelor aferente Măsurii 411.23 se va face la sediul Asociatiei Grupul Pentru Dezvoltare Locală – G.A.L. Codrii Herței, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 15:00. Termenul limită al depunerii cererilor de proiecte pentru această sesiune este vineri, 4 octombrie 2013, ora 15:00.
Pentru a primi finanţare nerambursabilă, solicitantul trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidul Solicitantului aferent acestei măsuri de finanţare. Acesta se poate descărca gratuit de pe pagina de internet a Asociatiei Grupul Pentru Dezvoltare Locală – G.A.L. Codrii Herței, www.codriihertei.ro.
INFORMAŢII SUPLIMENTARE
Măsura 411.23 - „Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere” se încadrează în Axa I – „Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi forestier” şi are ca obiectiv general creşterea competitivităţii întreprinderilor de procesare agroalimentare şi forestiere, prin îmbunătăţirea performanţei generale a întreprinderilor din sectorul de procesare şi marketing a produselor agricole şi forestiere, printr-o mai bună utilizare a resurselor umane şi a altor factori de producţie.
Această măsură de investiţii are ca obiective specifice:
-introducerea şi dezvoltarea de tehnologii şi procedee pentru obţinerea de noi produse agricole şi forestiere competitive;
-adaptarea întreprinderilor la noile standarde comunitare atât în etapa de procesare cât şi în cea de distribuţie a produselor obţinute;
-îmbunătăţirea veniturilor întreprinderilor sprijinite prin creşterea valorii adăugate a produselor agricole;
-creşterea valorii adăugate a produselor forestiere precum şi a eficienţei economice a activităţii microîntreprinderilor, prin dezvoltarea şi modernizarea echipamentelor, proceselor şi tehnologiilor de prelucrare.
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Măsura 411.23 sunt persoane fizice autorizate şi persoane juridice înregistrate în baza legislaţiei din România ca micro-întreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii (în conformitate cu Recomandarea (CE) nr. 361/2003) şi alte întreprinderi.
Finanţarea unui proiect depus în cadrul Măsurii 411.23 este restricţionată pentru următoarele categorii de beneficiari:
-grupurile de producători, grupurile de producători recunoscute preliminar şi organizaţiile de producători din domeniul legume şi fructe – aceştia vor beneficia de sprijin prin Organizarea Comună de Piaţă (Pilonul I), cu excepţia grupurilor de producători din domeniul comercializării cartofilor;
-beneficiarii înregistraţi în lista APDRP a debitorilor pentru Programul SAPARD şi pentru FEADR, pana la achitarea integrala a datoriei fata de APDRP, inclusiv a majorărilor de întârziere;
-beneficiarii care au contracte de finanţare reziliate, din iniţiativa APDRP, derulate prin FEADR din cauza nerespectării clauzelor contractuale şi rezilierea are o vechime mai mic de un an;
-beneficiarii care se află în situaţii litigioase cu APDRP, până la finalizarea litigiului.