Cetăţenia UE este un statut concret pentru care sunt prevăzute o serie de drepturi. TOŢI cei 500 de milioane de cetăţeni europeni beneficiază de aceste drepturi în viaţa de fiecare zi. Dintre cei 500 de milioane (la care se face referire), 80 de milioane aparţin categoriei “persoane cu handicap”, strategia UE vizând pentru aceste persoane îmbunătăţirea incluziunii lor sociale, a bunăstării lor şi a exercitării depline a drepturilor lor.
Strategia europeană 2010-2020 pentru persoanele cu dizabilităţi se axează pe eliminarea barierelor, Comisia UE identificând opt domenii de acţiune principale: accesibilitate, participare, egalitate, ocuparea forţei de muncă, educaţie şi formare, protecţie socială, sănătate şi acţiune externă.
Prezenta strategie urmăreşte identificarea sprijinului necesar pentru finanţare, cercetare, sensibilizare şi colectarea de date şi statistici. În acest context, se poate uşor remarcă o strânsă legătură între cele relatate şi activitatea Asociaţiei IHTIS care în această perioadă şi-a propus prin Acţiunea „ROŢI FĂRĂ RAMPE & RAMPE PENTRU ROŢI…
- a încuraja tinerii cu dizabilităţi să ia atitudine în privinţa unui drept fundamental;
- a evidenţia exemplele de bune practici privind accesibilizarea mediului fizic;
- a depista instituţiile inaccesibile persoanelor cu dizabilităţi;
- a colecţiona imagini grăitoare ale mediului fizic accesibil sau handicapant, extreme ce dovedesc respectarea sau încălcarea dreptului la libera circulaţie al persoanelor cu dizabilităţi.
„Pentru că drepturile unui grup minoritar de persoane să fie respectat de majoritate, trebuie întâi explicată, înţeleasă, acceptată necesitatea. Sunt încântată de faptul că primii care au răspuns apelului IHTIS, în cadrul Acţiunii ROŢI FĂRĂ RAMPE & RAMPE PENTRU ROŢI sunt voluntarii dorohoieni. Imaginile primite pe adresa Asociaţiei IHTIS, definesc realitatea… De foarte multe ori sunt întrebată cu indignare ce caut într-un loc sau altul? De ce nu stau acasă? De ce nu-mi trimit reprezentantul? Răspunsul este simplu: aparţin comunităţii, iar aceste întrebări devin barometre justificative ale demersurilor Asociaţiei IHTIS de îmbunătăţire a incluziunii sociale, a bunăstării şi a exercitării depline a drepturilor semenilor cu dizabilităţi, răspunzând astfel cerinţelor şi exigenţelor UE” – a declarat Mihaela Mihaescu, coordonator proiect.