Poate că sunteţi neliniştit înaintea interviurilor şi vă faceţi probleme cu privire la ce anume ar trebui să spuneţi (în special dacă vorbiţi şi o limbă străină). În acest articol, EURES vă sugerează să vă preocupaţi un pic mai puţin de ceea ce rostiţi şi un pic mai mult de ceea ce transmiteţi prin limbajul corpului!
1.Vizionaţi un film cu dumneavoastră. „Cel mai bun lucru pe care îl puteţi face este să simulaţi un interviu împreună cu un prieten (sau cu un profesor, o rudă, un vecin) şi să filmaţi totul”, recomandă Christian Püttjer pe monster.be, „Veţi vedea imediat, cu proprii ochi, ce obiceiuri aveţi atunci când sunteţi stresat sau neliniştit”.
Reguli de aur pentru marea zi…
2. Strângerea fermă de mână. Potrivit ziarului The Guardian, candidaţii – în special femeile – cu o strângere fermă de mână au şanse mai mari de a li se oferi un loc de muncă, în comparaţie cu cei a căror strângere de mână este mai puţin fermă. Atenţie totuşi, să nu îi striviţi mâna celui care vă intervievează!
3. Menţineţi o postură corectă. Atunci când sunteţi invitat să luaţi loc, asiguraţi vă că nu vă tolăniţi pe scaun, deoarece veţi părea leneş, arogant sau chiar mai rău. Încercaţi să menţineţi o postură neutră, cu spatele drept, ca şi cum ar exista un fir invizibil între capul dumneavoastră şi tavan, şi să vă ţineţi umerii traşi spre spate şi bărbia ridicată.
4. Zâmbiţi! Zâmbetul este o modalitate simplă de a arăta că sunteţi implicat şi interesat de ceea ce spune cel care vă intervievează.
5. Contactul vizual. Contactul vizual este o modalitate excelentă de a construi raporturi bune cu interlocutorul. „Menţineţi contactul vizual în permanenţă”, explică consilierul de farmec personal, Cynthia Burnham, „în special în timpul strângerii de mână”.
6.Nu vă ţineţi braţele încrucişate. Braţele sau picioarele încrucişate reprezintă poziţia „ÎNCHIS”, explică Serviciul pentru Cariere al Universităţii din Kent, „de obicei semnifică o atitudine defensivă sau negativă”.
7.Controlaţi-vă ticurile nervoase! Încercaţi să evitaţi să vă jucaţi cu părul, cu capacul de la pix sau cu cravata… Acest lucru poate fi foarte deranjant pentru celui care vă intervievează şi veţi da impresia că sunteţi anxios. Unele persoane recomandă aşezarea mâinilor, într-o poziţie relaxată, pe masă.
8. Şi, în cele din urmă, încercaţi să vă relaxaţi şi să fiţi dumneavoastră înşivă. Aşezaţi-vă pe scaun cu picioarele într-o poziţie confortabilă pe podea şi încercaţi să vă bucuraţi de interviu. Reţineţi că interviul este o ocazie în care dumneavoastră aflaţi mai multe lucruri despre companie în aceeaşi măsură în care şi compania află mai multe lucruri despre dumneavoastră.
Un sondaj efectuat în rândul unui număr de 1 000 de persoane care fac recrutări, realizat de Fly Research a constatat că trei sferturi dintre interviuri se transformă într-un eşec în primele trei minute de la intrarea pe uşă. Aceste prime impresii sunt foarte importante, aşa că asiguraţi-vă că transmiteţi un mesaj pozitiv prin comunicarea nonverbală încă de la început.