După 10 ani petrecuţi în sfera voluntariatului, nu aş putea să nu privesc cu optimism această nouă lege a voluntariatului, lege la care senatorul Doina Federovici este semnatar.
Se spune că voluntarii sunt singurele fiinţe de pe faţa pământului care reflectă compasiune, grijă nemăsurată, răbdare şi dragoste adevărată pentru naţiune. Personal, dacă nu alegeam să fac voluntariat, rămâneam doar un “asistat social” care stă degeaba, priveşte la TV sau pierde vremea umblând hai-hui pe străzi. Prin voluntariat am ieşit din această rutină, învăţând “gratuit” şi cu maximă plăcere lucruri care se învaţă pe bani în şcoli şi facultăţi. Acum mă simt la fel de bine pregătită ca şi semenii de vârsta mea.
Trebuie să amintesc şi faptul că TOATE proiectele IHTIS au existat datorită celorlalţi voluntari care mi s-au alăturat. Faptul că în România nu exista incă acest cadru legal, voluntariatul parea un concept mai putin important. Doar “părea”. În realitatate, voluntarul se simte extraordinar, conştientizând cătă experienţă practică acumulează fără a investi nimic, acţiunea şi rezultatul obţinut reliefând adevărata măsură a inteligenţei sale.
Am întâlnit în cei 10 ani de activitate şi opinii ca: “sunt prea sărac pentru a fi voluntar”. Constatarea justifică buna relaţionare şi inter-dependenţă dintre “voluntariat” şi dezvoltarea sau perfecţionarea personală.
Cum poţi ajunge voluntar? Voluntari se caută 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, în mai toate domenile posibile. Rămâne doar ca fiecare să aleagă şi să contacteze ONG-ul potrivit, în care să se simtă bine, trăind experienţe de neuitat. Mihaela Mihăescu