România ar putea pierde peste 30.000 de locuri de muncă, iar bugetul statului ar suferi pierderi de aproximativ 170 de milioane de euro anual, dacă Parlamentul adoptă o inițiativă de modificare a Codului Muncii aflată în prezent în atenția Senatului României, atenționează Asociația Română a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT).
Modificarea legislativă prevede transformarea contractului de muncă temporară într-un contract pe perioadă nedeterminată și instituie obligația agentului de muncă temporară de a remunera lucrătorii temporari cu 75% din salariul minim brut la nivel național timp de 3 luni în perioada în care aceștia nu derulează nici o activitate.
„Modificările propuse vor afecta semnificativ mediul socio-economic, impunerea de noi restricţii determinând diminuarea rolului muncii temporare,disponibilizarea în masă a salariaţilor temporari, creşterea ratei de evaziune fiscală provenită din munca la negru, pierderi importante la bugetul de stat,creșterea șomajului şi scăderea ratei de angajare la nivel naţional, în special în rândul tinerilor”, a declarat Sorina Donisa, preşedinte ARAMT.
Potrivit statisticilor europene, 74% dintre companii nu ar apela la angajați permanenți dacă nu ar avea acces la muncă temporară, ceea ce înseamnă că 2/3 din locurile de muncă ocupate în prezent de angajați temporari, adică aproximativ 30.000 de posturi ar înceta să existe dacă agenții de muncă temporară nu-și vor mai putea derula activitățile.
Pe de altă parte, conform studiului realizat prin Ipsos Research în cadrul ARAMT, peste 20% dintre angajații temporari din România sunt studenți care se folosesc de aceste oportunități pentru a explora diverse cariere sau pentru a obține experiență în muncă, iar accesul acestora la piața forței de muncă ar fi restricționat dacă inițiativa este adoptată.
ARAMT reunește 13 companii din domeniu și reprezintă circa 70% din piața de forță de muncă temporară. Sursa: yahoonews.ro