Dorohoi News Logo

Reclădim speranţa la Dorohoi, Botoşani

beneficiari voluntari (2)

Cele 30 de familii care vor primi case construite în cadrul parteneriatului dintre Fundaţia Habitat for Humanity şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului  derulat în localitatea Dorohoi au inceput să muncească pe şantier la propriile lor case. Toate familiile repartizate pe loturile Habitat sunt foşti proprietari ale căror case au fost demolate după inundaţii.
    Majoritatea voluntarilor sunt persoane în vârstă şi au acceptat să lucreze la operaţiuni ce nu necesită efort sau calificare specializată. „M-am specializat pe şantier şi pot spune că m-am calificat la locul de muncă la cei 75 de ani pe care-i am. Simt că întineresc aici, lângă aceşti oameni cu sufltet mare şi mă bucur să văd cum cresc casele de pe o zi pe alta”, a spus vizibil marcat Ioan Sotluz, unul dintre voluntarii cei mai longevivi de pe şantier. Persoanele vârstince care nu pot sta în frig sau nu pot desfăşura munci ce presupun efort fizic s-au oferit să-i ajute pe muncitorii Habitat cu ceaiuri calde. 
    Locuinţele sunt reconstruite în parteneriat cu familiile beneficiare care vor lucra efectiv la construcţia lor dar şi cu voluntari locali sau din partea companiilor care susţin acest proiect.
Primul șantier de reconstrucție după inundații a fost deschis în Dorohoi pe 19 august. Comunitatea Dorohoi a fost aleasă cu prioritate din cauza pagubelor înregistrate după inundațiile din această vară: 305 gospodării complet distruse de ape și alte 349 parțial avariate. În acest moment, se lucrează la construcția a 50 de locuințe amplasate diferit față de momentul inundațiilor și la renovarea altor 50.
   Asociaţia Habitat for Humanity România demarează intervenția de reconstrucţie a locuințelor afectate de inundaţiile din iunie 2010. Intervenția Habitat va consta în reconstrucții, reabilitări, renovări de locuințe pentru un număr de peste 400 de familii sinistrate precum și consiliere, asistență tehnică, suport în coordonarea reconstrucției, gestionarea și distribuirea de materiale și unelte de construcții pentru alte 3.200 de familii.
   Acest proiect se bucură de susținerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, alături de care Habitat pentru Umanitate va derula următoarele tipuri de acțiuni: construirea de locuințe noi pentru familii sinistrate rămase pe drumuri; renovari complexe structurale ale locuințelor grav avariate; renovări și reparații ale locuințelor usor afectate; realizarea finisajelor la locuințele construite de MDRT, în baza altor proiecte în județele afectate de inundații.Totodată, în cadrul acestui proiect de răspuns la dezastre, MDRT susține instituțional activitatea Habitat generând resurse financiare și materiale, dar și de promovare în rândul partenerilor săi.
    În urma ultimelor rapoarte oficiale, efectele dezastruoase ale inundațiilor din această vară în 37 de județe sunt: 24 persoane decedate, peste 800 de locuinte complet distruse de ape si ca.7000 de locuințe inundate. (DorohoiNews.ro)


Autor: DorohoiNews.ro

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web