Proporția șomerilor tineri a crescut în toată Europa, ajungând la cote incredibile în Spania și Grecia unde unul din doi tineri nu are loc de muncă. Astfel, din acest punct de vedere, România se înscrie și ea în trendul general, însă există și niște explicații care țin de cultura muncii pe care o au tinerii.
„Niciun angajator serios nu se complică să încadreze tineri absolvenți, ci preferă persoane care au trecut deja prin două sau trei locuri de muncă. Și asta din două motive: tinerii au așteptări pecuniare uriașe, deși nu știu să facă nimic și, în al doilea rând, au tendința de a părăsi jobul foarte rapid”, comentează sociologul Alfred Bulai, conferențiar universitar doctor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.
Potrivit universitarului, absolvenții sunt supuși unor dușuri reci atunci când ajung în zona privată. „Absolvenții vin dintr-un sistem unde au luat totul foarte lejer, vin și pleacă de la cursuri atunci când vor ei. Ori, nu poți să spui angajatorului, după două săptămâni de la angajare, eu vreau să plec la mare. Pentru că pleci definitiv”, explică universitarul.
Profesorul conchide că, pus în situația de a alege într un pensionar și un tânăr absolvent, patronul va alege mai degrabă pensionarul deoarece atunci când i se încredințează o sarcină acesta o și duce la bun sfârșit. În România, numărul șomerilor în primul trimestru din acest an a ajuns la 656.000 de persoane. Sursa: evz.ro