Pentru familiile de cetăţeni români care desfăşoară sau nu desfăşoară activitate salariată într-un stat membru şi care au solicitat în scris dreptul la prestaţii familiale în acel stat membru, dar care nu se încadrează în prevederile legii statului respectiv membru UE pentru acordarea acestora, pot solicita dreptul la alocaţie de stat pentru copii în România, pe bază de cerere şi documente justificative conform art.17, alin.4 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, precum şi pentru reglementarea modalităţilor de plată a alocaţiei de stat pentru copii aprobate prin H.G.577/2008 cu modificările şi completările ulterioare.
In cazul în care familia îşi stabileşte reşedinţa într-un stat din afara UE/SEE, poate solicita alocaţia de stat în România în baza prevederilor aceluiaşi articol, mai sus menţionat, dacă un Acord de securitate socială cu statul respectiv nu prevede altfel.
Ca şi document justificativ este necesar formularul european E411 sau orice alt document eliberat de instituţiile competente din statul membru respectiv, cu menţiunea că familia nu are dreptul la prestaţii familiale în acel stat membru.
Conform prevederilor art.72 din Regulamentul Consiliului nr.987/2009, în interiorul Uniunii Europene, trebuie evitat cumulul de drepturi de prestaţii familiale, motiv pentru care au fost instituite reguli pentru stabilirea statului competent prioritar care să plătească dreptul.
Regula de bază: Dreptul la prestaţiile familiale este acordat de instituţia competentă din statul membru în care părinţii au reşedinţa şi desfăşoară activităţi salariale sau independente, ori beneficiază de prestaţii de şomaj sau de pensie.
In situaţia în care, pentru aceleaşi perioade şi pentru aceiaşi membri de familie pot fi acordate prestaţii cu titluri diferite sau cu acelaşi titlu în legislaţia a mai mult de un stat membru, se aplică regulile de prioritate.
Dacă urmare a solicitării de acordare a prestaţiilor familiale într-un stat membru, se constată că familia are dreptul la acestea, atunci statul român nu mai acordă nici o prestaţie familială, statul competent în acordarea prestaţiilor familiale fiind acel stat membru (ca loc de desfăşurare a activităţii salariale de către părinţi şi ca loc de reşedinţă al copiilor).
In privinţa datei de la care se acordă dreptul la alocaţia de stat pentru copii şi a cazurilor în care se poate stabili retroactiv dreptul, precizăm că aceste elemente se stabilesc în funcţie de menţiunile din documentul justificativ obtinut din străinătate. Astfel, poate fi acordat dreptul la alocaţie retroactiv, în limita de 12 luni impusă de art.6, alin.5, din Legea nr.61/1993, republicată, numai dacă instituţia competentă din statul din care s-a obţinut documentul justificativ, precizează că prestaţia familială a fost solicitată de familie şi familia nu are dreptul la prestaţie(alocaţie de stat pentru copii) în acel stat membru, ori indică data de la care nu mai are dreptul la prestaţie în acel stat membru UE, fiecare caz fiind soluţionat în raport de situaţia familiei în cauză.