O celebra scriitoare americana, laureata a premiului Nobel, spunea: „Să recunoşti deficienţa unui individ este bine,să-i ameliorezi starea sau să-l vindeci este mult mai bine, să-i redai viaţa sociala este totul” Pearl Buck.
Centrul de zi pentru copiii si tinerii cu dizabilitati din cadrul D.A.S. Dorohoi a demarat, începând cu 27.09.2011, implementarea proiectului „REABILITAREA SI MODERNIZAREA CLADIRII DESTINATE FURNIZARII SERVICIILOR SOCIALE”, cod SMIS 12495, cu sprijinul financiar din partea Uniunii Europene prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1: „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, domeniul major de intervenție 1.1. „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, Sub-domeniul: Centre urbane.
Centrul de zi pentru copiii si tinerii cu dizabilitati nou amenajat (situat in incinta cladirii Directiei de asistenta sociala din str. Stefan Cel Mare nr.43) dispune de urmatoarele spatii: sala de consiliere sociala si ateliere de sprijin pentru parintii si asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav, sala de ludoterapie, activitati recreative si socializare, ateliere de lucru pentru copii cu dizabilitati, cabinet psihologic.
Beneficiari directi pot fi:
· copii si tineri cu dizabilitati grav, care nu beneficiază de un program organizat de educatie, in programe de recuperare de zi;
· familii ale copiilor si tinerilor cu dizabilitati inclusi în program care vor forma grupuri de sprijin pentru familiile altor copii si tinerilor cu dizabilitati.
· persoane aflate în dificultate care vor beneficia de servicii de consiliere sociala si psihologica, consiliere juridica
Serviciile oferite de către Centrul de zi:
1.Programe individualizate de recuperare - reabilitare prin kinetoterapie, psihologie, logopedie, educaţie specială,
2.Asigura recuperarea kinetoterapeutica, psihologica, logopedica a beneficiarilor atât in cadrul centrului, cit si in serviciile ambulatorii in funcţie de afecţiune sau tipul de dizabilităţi.
3.Asigură beneficiarilor consiliere psihologică şi orientare şcolară,
4.Terapie psihologică individuală şi de grup,
5.Sprijin pentru orientarea şcolara a beneficiarilor,
6.Asigură familiei beneficiare consiliere şi sprijin,
7.Asigură programe educaţionale, recreative şi de socializare specifice copilului și tânărului cu dizabilități,
8.Asigurarea un program educaţional adecvat vârstei, nevoilor, potenţialului de dezvoltare si particularităţilor copiilor;
9.Asigură programe de educaţie specială in grup pentru copilul cu dizabilităţi,
10.Evaluarea nivelului de dezvoltare psihomotrică a fiecărui copil.
Proiectul a contribuit la reducerea fenomenului de excluziune sociala in randul tinerilor cu dizabilitati, precum si la cresterea implicarii comunitatii in ingrijirea acestora; centrul a inceput sa furnizeze servicii sociale primare si specializate incepand cu data de 01.06.2014.
Ne dorim ca citatul prezentat la inceputul articolului sa fie motto-ul Centrului de zi pentru copiii si tinerii cu dizabilitati, a personalului implicat in sustinerea si sprijinirea acestor persoane speciale din jurul nostru.