Cand folosesti Google, faci un compromis. Ai acces gratuit la servicii precum Gmail, YouTube si Google Maps, iar in schimb esti de acord sa oferi numeroase informatii personale.
Cu cat Google stie mai multe lucruri despre tine, cu atat mai mari vor fi castigurile sale din publicitate. Astfel, agentiile de publicitate sunt dispuse sa plateasca mai mult pentru reclamele furnizate potentialilor clienti considerati a fi ideali, pe baza profilului realizat de gigantul american, scrie Business Insider.
De exemplu, o companie aeriana este interesata ca reclamele sale sa ajunga la cei carora le place sa calatoreasca. Producatorii de haine pentru copii vor ca reclamele lor sa fie vazute de parinti.
Google dispune de o multitudine de metode pentru a afla informatii despre utilizatori. Sunt lucruri pe care acestia le transmit in mod direct, atunci cand se inregistreaza pe servicii ca Gmail si Google Maps ori in cazul in care folosesc un smartphone cu Android, precum numele, numarul de telefon, locul in care se afla si asa mai departe.
Gmail: Google dezvaluie cum poate fi atacat de hackeri contul tau de email
De asemenea, Google poate afla multe despre utilizatori pe baza cautarilor efectuate de acestia pe Internet si a modului in care sunt folosite produsele sale.
Pentru a afla ce stie sau ce crede ca stie Google despre tine, viziteaza site-ul Ads Settings. Acceseaza link-ul https://www.google.com/settings/, da click pe "Account history", iar in josul paginii, la "Ads", pe "Edit Settings", ca in imaginile de mai jos. In aceasta pagina iti poti vedea "profilul" creat de Google, care include detalii privind varsta, limbile vorbite sau domeniile de interes.
Ce stie Google despre tine
Utilizatorii au posibilitatea de a edita informatiile existente, precum si de a solicita sa nu mai primeasca reclame bazate pe astfel de date. Acest lucru nu inseamna ca Google nu va mai afisa reclame, ci ca acestea ar putea fi mai putin relevante, potrivit companiei.
In octombrie, Google, liderul pietei de publiciate online, a raportat un profit de 2,81 miliarde de dolari pentru trimestrul trei al acestui an, mai mic cu peste 5% fata de perioada similara din 2013. Sursa: ziare.com