UNICEF salută adoptarea Strategiei naționale pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2014-2020. Strategia vizează promovarea investiției în dezvoltarea și bunăstarea copiilor, pe baza unei abordări holistice și integrate adoptate de toate instituțiile și autoritățile publice, urmărind să asigure astfel respectarea drepturilor copiilor, acoperirea nevoilor lor și accesul universal la serviciile destinate lor. Noua strategie cuprinde o serie de obiective ambițioase printre care acela de a asigura accesul tuturor copiilor la servicii de calitate, de a angaja fonduri și a furniza un pachet minim de servicii și beneficii pentru toți copiii, în special pentru cei aflați în situații vulnerabile, de a preveni și combate toate formele de violență și de a crește participarea copiilor la procesul de luare a deciziilor.
„Această Strategie reprezintă un semnal puternic asupra faptului că drepturile copiilor au devenit o prioritate și că eforturile autorităților locale și naționale se centrează asupra promovării investiției în dezvoltarea copiilor și în incluziunea socială a tuturor acestora. Asigurând servicii integrate, România face un pas înainte în demersul său de a pune interesele copiilor în prim-plan și de a se concentra asupra prevenției”, a declarat dna. Sandie Blanchet, Reprezentant UNICEF în România. „Fondurile europene pot fi mobilizate pentru a îmbunătăți accesul copiilor la servicii de calitate asigurate la nivel local, pentru a promova incluziunea socială a copiilor vulnerabili, pentru a preveni și combate orice formă de violență, și pentru a încuraja participarea copiilor în procesul de luare a deciziilor care îi privesc”, a adaugat dna. Sandie Blanchet.
Strategia a fost elaborată de un grup de lucru multi-sectorial, din care au făcut parte Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Ministerul Educației Naționale, Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Secretariatul General al Guvernului, agenții naționale, autorități descentralizate, reprezentanți ai mediului academic, societatea civilă, asociații ale copiilor, și chiar copii. Întregul proces de lucru a beneficiat de asistență tehnică din partea UNICEF.
Proiectarea Strategiei a avut la bază strategii și recomandări ale Uniunii Europene – Recomandarea Comisiei Europene privind investiția în copii, Recomandările pentru România elaborate în cadrul programelor 2014-2020, Strategia UE 2020, Strategia Europeană, Strategia Consiliului Europei privind drepturile copilului 2012-2015 - armonizându-se, de asemenea, cu celelalte proiecte de strategii naționale.