Marele Premiu a fost cȃştigat de Fundația Regina Maria pentru proiectul “Policlinica Socială Baba Novac” în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Galei Societății Civile. Proiectul este, de asemenea, câștigătorul Premiului I la secțiunea Sănătate. În total, 40 de organizații ale sectorului asociativ au fost premiate în cadrul celor 17 secțiuni ale competiției.
Festivitatea de premiere a avut loc în data de 15 iunie, la Ateneul Român și s-a desfășurat sub sloganul campaniei de anul acesta: „De nu faci nimic, cu nimic o să rămâi. Implică-te în probleme sociale!”. Gala a fost prezentată de Mircea Toma, cofondator ActiveWatch, și Vlad Mixich, cofondatorul MedAlert, iar cei peste 700 de reprezentanți ai sectorului asociativ din România, reprezentanți ai sectorului privat și ai sectorului public, ai mediului academic, jurnaliști, cercetători, lideri și formatori de opinie ai societății civile și personalități publice, care s-au aflat în sală, au susținut mesajul Galei de anul acesta.
Juriul 2015 a fost format din 50 de specialiști în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului asociativ, consultanți în CSR, comunicare, corporate affairs și community affairs. Au fost evaluate 150 de proiecte și programe, 147 fiind înscrise în competiție și patru în secțiunea-galerie Think Tank, extra-competiție.
Câștigătorul Marelui Premiu, proiectul “Policlinica Socială Baba Novac” al Fundației Regina Maria, a câștigat Premiul I la secțiunea Sănătate. Policlinica Socială Baba Novac oferă acces la servicii medicale de calitate pentru 1.500 de pacienți, persoane fără venit și fără asigurare medicală.
Premiile I, pe secțiuni:
Educație, Învățământ, Cercetare:
Părinte pentru Părinte – Asociația Help Autism
Un sat, un copil! – Fundația Inimă de Copil
Artă și Cultură: Tinere Talente – Fundația Principesa Margareta a României
Apărarea drepturilor individuale/ colective: Eu știu, Eu vreau, Eu pot! Ajută-mă să fiu egal cu tine ÎMPREUNĂ să spunem NU DISCRIMINĂRI! – Asociația 1 iunie 2001
Comportament civic și participare publică: Schimbarea Legii Voluntariatului în România – Federația VOLUM
Sănătate și Marele Premiu: Policlinica Socială Baba Novac – Fundația Regina Maria
Incluziune socială: Integrarea socială prin sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale – Fundația Special Olympics România
Servicii de asistență socială: Tabăra de vară CONIL pentru copii insulino – dependenți – Asociația Centrul de Performanță Before& After School CONIL
Protecția mediului:
remesh – Ateliere Fără Frontiere
Să Plantăm pentru Planetă! - MaiMultVerde
Dezvoltare economică și socială “Exceptional Achievement in International Development”:
Apicultura și dezvoltarea economică în mediul rural – World Vision România
Proiecte și campanii de VOLUNTARIAT: Centrul Steluțelor – centru social de suport și recuperare destinat copiilor cu afecțiuni grave din România - Asociația M.A.M.E.
Proiecte pentru TINERET: Aspire Academy & Aspire High School – Aspire for Education
La secțiunea Buget - / Eficienta +, premiul a fost revendicat de către proiectul Fire de Dragoste, al organizației Asociația Unu și Unu.
Proiectul Grijă pentru Copii al celor de la Salvați Copiii România și Iașul iubește teii al Grupului de inițiativă civică "Iașul iubește teii" au câștigat Premiul pentru Impact, iar la secțiunea Durabilitate, premiul a fost acordat pentru proiectul Atelier de inserție prin activitate economică, al Asociației Ateliere Fără Frontiere.
Părinte pentru Părinte, al asociației Help Autism, a fost premiat și la secțiunea Originalitate.
La categoria Proiecte și campanii de Responsabilitate Socială, premiul I a fost oferit Asociației LEADERS, pentru Leadership AUtentic – educație pentru copiii din comunitățile locale Petrom.
Câștigătorul secțiunii Programe a fost desemnat proiectul Patrula de Reciclare, al Asociației Române pentru Reciclare RoRec.
Premiul Dan Manoleli pentru Dezvoltarea Societății Civile a fost oferit pentru al cincilea an consecutiv în cadrul Galei Societății Civile și a revenit Asociației pentru Relații Comunitare.
În secțiunea-galerie Think Tank au fost înscrise proiectele:
5% în 5 ani și “Achiziții verzi pentru o economie verde - Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Acces egal în spațiul public - Asociația ActiveWatch,
Proasta Guvernare în cheltuirea banului public în România între anii 2004 și 2012 - Societatea Academică din România
Cercetare și advocacy pentru politici publice care să încurajeze dezvoltarea asociațiilor de producători agricoli din România - Centrul Român de Politici Europene.
Pentru mai multe informații despre eveniment, câștigători și proiectele înscrise în competiția din acest an puteți accesa www.galasocietatiicivile.ro.
Inițiată în anul 2002, de-a lungul celor treisprezece ediții ale Galei Societății Civile, au fost înscrise în competiție peste 1.850 proiecte, semnate de către organizații non-profit, neguvernamentale, grupuri de inițiativă sau persoane fizice.
***
Gala Societății Civile este un proiect al Fundației „Gala Societății Civile” și The Institute.
Susținătorii Galei Societății Civile sunt KMG International prin Rompetrol Well Services, care de nouă ani este partener principal, Fundația Vodafone România ca sponsor fondator.
Gala Societății Civile 2015, ediția a XIII-a, se desfășoară sub Patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Parteneri: Bursa Binelui, un proiect al BCR, Carpatcement Holding, Avon România, Patru Mâini.
Parteneri media principal: HotNews.ro, Evenimentul Zilei, Capital.
Parteneri media: RFI România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, București FM, The CSR Report, ȘtiriONG.ro, AlTreileaSector.ro, Green Report, Think Outside The Box, Primăria Sectorului 1, Șapte Seri, Getica OOH, Wall-Street.ro, IQads, Zeppelin, Igloo, Esquire, Beau Monde, Marie Claire, Men’s Health, National Geographic România, National Geographic Traveler.
Parteneri tradiționali: Rusu+Bortun Brand Growers, Netvibes România, Media Image, 360 Revolution și Kaustik și EuroMiniStorage.