Dorohoi News Logo

Greutatea de a merge la spital. Îngrijire medicală gratuită la domiciliu

asistenta-medicala-la-domiciliu

Mii de romani au nevoie de asistenta calificata zilnica sau macar saptamanala, insa posibilitatile de deplasare, de ingrijire si financiare sunt reduse.

Oamenii cu boli cronice sau boli grave se deplaseaza cu dificultate la spital, mai ales cei care trebuie sa faca naveta sau sa strabata un drum lung, drum pe care uneori nici nu il pot strabate din cauza conditiilor vremii.

De asemenea aceste drumuri incurca bolnavii si din punct de vedere financiar: unii bolnavi nu au suficienti bani de drumuri la medic astfel ca de multe ori nu mai pot ajunge pentru reevaluarea starii de sanatate sau pentru anumite interventii.

Familiile bolnavilor se declara de asemenea incurcate, este greu sa se deplaseze la spital pentru cei internati ori sa ii insoteasca pentru ca adesea boala aduce neputinta si respectivii oameni au adesea nevoie de un membru al familiei care sa ii insoteasca.

O salvare pentru multi bolnavi poate consta in ingrijirea medicala la domiciliu pe care se pare ca Statul Roman o pune la dispozitie prin Casa Nationala de Asigurari.

Aceste servicii medicale vor fi efectuate de cate personal medical calificat, acolo unde este posibil ingrijirea medicala va fi acordata de asistente.

Pentru aceste ingrijir bolnavii trebuie sa urmeze cativa pasi simpli:

1. Recomandarea pentru îngrijiri medicale la domiciliu de la medicul specialist din spital la externare, medicul specialist din ambulatoriul de specialitate, de la medicul de familie sau de la medicul aflat in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate, in urma consultatiei de specialitate.

2. Bilet de externare din spital/scrisoare medicala/ alte acte medicale care sustin dignosticul si dovedesc necesitatea ingrijirilor medicale la domiciliu (in copie)

3. Document justificativ care atesta calitatea de asigurat – talon de pensie, adeverinta de salariat (în copie)

4. Actul de identitate (in copie)

5. Declaraţia pe propria raspundere (olografa), din care sa rezulte ca afectiunea nu a aparut în urma unei boli profesionale, a unui accident de munca sau sportiv

6. Imputernicire (daca este cazul)

7. Cerere de ingrijiri medicale la domiciliu catre Casa de Asigurari de Sanatate

Pacientii asigurati prin serviciul public de sanatate pot beneficia de maximum 90 de zile intr-un an calendaristic de ingrijire la domiciliu.

Dosarul intocmit se va depune la Casa Nationala de Asigurari, iar raspunsul poate fi primit destul de repede pimit, in aproximativ trei zile, avand in vedere ca nu trebuie intarziata ingrijirea pacientilor cu aceasta necesitate.

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web