Dorohoi News Logo

Ce nu trebuie să deții pentru a putea primi ajutorul pentru încălzirea locuinței

ajutorul pentru încălzirea locuinței

Persoanele care vor sa obtina ajutorul pentru incalzirea locuintei nu trebuie sa detina anumite bunuri, conform legislatiei in vigoare, cum ar fi, printre altele, masinile cumparate recent sau depozitele bancare consistente.

Anual, in timpul sezonului rece, consumatorii vulnerabili pot sa beneficieze la cerere de ajutorul de incalzire. Persoanele singure si familiile cu venituri mici, care nu-si permit sa acopere in totalitate cheltuielile pentru incalzirea locuintei, pot sa ceara anual ajutoare financiare de la stat, in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece.

Ajutorul pentru incalzirea locuintei este acordat pentru principalul sistem de incalzire folosit la domiciliu/resedinta, pentru consumatorii de energie termica in sistem centralizat, energie electrica, gaze naturale si lemne, carbuni si combustibili petrolieri. Acesta se plateste doar in perioada sezonului rece, adica intre 1 noiembrie si 31 martie. Atunci cand autoritatile locale stabilesc dreptul la ajutorul de incalzire sunt luate in calcul toate veniturile obtinute de familie sau persoana singura in luna de dinaintea depunerii cererii. In acelasi timp, se tine cont si de bunurile mobile si imobile detinute. De aceea, in Hotararea Guvernului nr. 50/2011 este inclusa o lista de bunuri ce nu permit acordarea ajutorului de incalzire. Astfel, solicitantii nu trebuie sa detina cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu si a anexelor gospodaresti.

Totodata, acestia nu trebuie sa aiba terenuri de imprejmuire a locuintei si curtea aferenta si alte terenuri intravilane care sa depaseasca 1.000 mp (in zona urbana) sau 2.000 mp (in zona rurala).

In ceea ce priveste bunurile mobile (aflate in stare de functionare), solicitantii nu trebuie sa detina:
·    autoturism/autoturisme si/sau motocicleta/motociclete cu o vechime mai mica de zece ani, cu exceptia celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum si pentru uzul persoanelor aflate in zone greu accesibile;
·    mai mult de un autoturism/motocicleta cu o vechime mai mare de zece ani;
·    autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fara remorci, rulote, autobuze, microbuze;
·    salupe, barci cu motor, scutere de apa, iahturi, cu exceptia barcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc in Rezervatia Biosferei "Delta Dunarii";
·    utilaje agricole: tractor, combina autopropulsata;
·    utilaje de prelucrare agricola: presa de ulei, moara de cereale;
·    utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul actionate hidraulic, mecanic sau electric.

De asemenea, solicitantii ajutorului pentru incalzirea locuintei nu trebuie sa aiba depozite bancare in valoare de peste 3.000 de lei si nici suprafete de teren, animale si pasari a caror valoare neta de productie anuala depaseste suma de 1.000 de euro pentru persoana singura, respectiv suma de 2.500 de euro pentru familie. Pentru sezonul rece 2015-2016, cererile se depun la primarii pana la data de 15 octombrie.

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web