Sindicatul „IMPACT” Botoșani, sindicat ce reprezintă peste o mie de lucrători din asistență socială din județul Botoșani, inclusiv salariați din administrația publică locală, afiliat la Federația Națională FNS PRO.ASIST, dorește să mulțumească public parlamentarilor de Botoșani pentru susținerea amendamentelor privind creșterea salarială cu 25% pentru lucrătorii din sectorul public de asistență socială și creșterea cu 10% a salariilor brute pentru administrația publică locală.
Aceste creșteri salariale sunt prevăzute în Legea privind aprobarea OUG nr. 35/2015 pentru modificarea și completarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice și a fost promulgată de către Președintele României în data de 24 noiembrie 2015.
Reamintim faptul că, la baza acestor majorări a stat propunerea FNS PRO.ASIST și susținută de către Sindicatul „IMPACT” Botoșani, propunere ce a fost preluată și promovată de viceliderul senatorilor social-democrați, doamna Doina Elena Federovici în cadrul Senatului, apoi susținută în Camera Deputaților de către mai mulți deputați.
Mulțumim public pe această cale, în mod special doamnei deputat Tamara Ciofu, domnului deputat Costel Șoptică, domnului deputat Mihai Baltă, dar și celorlalți parlamentari de Botoșani care au susținut și votat această majorare salarială, dar și doamnei deputat de Iași, Cristina Nechita, un om deosebit care a înțeles strigătul nostru de ajutor.
Prin aceste modificări legislative, Sindicatul „IMPACT” Botoșani, consideră că s-a eliminat în parte discriminările dintre sistemul public de sănătate şi sistemul public de asistenţă socială, sectoare de activitate ce fac parte din aceeaşi familie ocupaţională dar între care există mari diferențe salariale, deși se confruntă cu aceleași probleme: salarii mici, plecarea masivă a specialiștilor, creșterea numărului de beneficiari, nemotivarea angajării în sistem și riscurile la care suntem expuși.
Această creștere salarială vine pe fondul unei salarizări mai mult decât minime, astfel că, în prezent, 70% din lucrătorii din sistemul de asistenţă socială sunt încadrați cu salariul minim pe economie, sunt la un pas să fie ei înşişi asistaţi social deoarece obţin venituri chiar sub venitul minim garantat, lucru care duce la deprofesionalizarea sistemului și implicit, la afectarea directă a serviciilor oferite beneficiarilor.
Biroul Executiv al Sindicatului IMPACT Botoșani