Dorohoi News Logo

AFP: Cum arata viata unui cuplu roman in austeritate

Cum arata viata unui cuplu roman in austeritate

Viata bugetarilor romani, ale caror salarii au fost reduse in cadrul unui plan de austeritate draconic, a devenit din ce in ce mai dificila, comenteaza AFP.
   Ca mai toti functionarii romani, Magda, de profesie cercetatoare, si sotul ei Sorin, profesor, au pierdut 25 la suta din salariu in cadrul unui plan de austeritate draconic. In prezent, ei calculeaza fiecare cheltuiala si asteapta "cu ingrijorare" facturile la incalzirea centrala din perioada iernii, citeaza MEDIAFAX.
   Intr-o Romanie afectata de una dintre cele mai grave recesiuni din Uniunea Europeana de la sfarsitul lui 2008, Magda si Sorin Andreescu, asemeni miilor de familii de profesori, medici sau politisti sunt printre cei mai afectati de masurile privind reducerea deficitului public. Perspectivele pe termen scurt sunt sumbre, comenteaza AFP.
   La inceputul anilor '90, inainte ca Romania sa cunoasca o perioada de crestere, "un banc afirma ca ministrul Muncii ar trebui sa le interzica functionarilor sa se casatoreasca intre ei ... Cu siguranta, astazi, un cuplu ca noi este lovit din plin", remarca Magda, in varsta de 42 de ani, care lucreaza la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti. Sotul ei in varsta de 40 de ani preda la un liceu, fiind totodata coautorul primului manual scolar special dedicat istoriei comunismului.
   Impreuna cu fiica lor in varsta de patru ani, cei doi soti traiesc cu aproximativ 500 de euro pe luna, de la intrarea in vigoare a acestui plan de austeritate.
   Chiar daca viata este mai ieftina decat in Europa de Vest, cuplul conjuga zilnic verbele "a reduce si a elimina", comenteaza AFP. "Suntem oameni activi din punct de vedere social dar ne-am redus in mod drastic iesirile", afirma Sorin. Acelasi lucru se intampla cu achizitionarea cartilor. "Mergem la librarile ca la muzeu, pentru a ne uita".
   Pentru a nu taia din cheltuielile pentru fiica lor, ei au redus cumpararea de haine la strictul necesar.
Dupa mai mult de zece ani de munca, inchirierea sau cumpararea unui apartament, foarte dificila si inainte de masurile de austeritate, a devenit inimaginabila.


sursa: 9am.ro

 

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web