Conform documentului intitulat 'Pachet integrat pentru combaterea sărăciei', Guvernul intenţionează să implementeze programe anti-sărăcie specifice pe vârstă, de la asigurarea de ecografii şi screening medical la naştere, supliment social pentru vaccinări, şcoala - motor de incluziune în zonele defavorizate, măsuri active de ocupare, până la bunicii comunităţii.
Pachetul integrat va mai cuprinde programe de prevenire a părăsirii copiilor în unităţile sanitare, creşe comunitare în oraşe şi plata îngrijitorilor în mediul rural, un program naţional după modelul 'Caravane medicale la sate'.
De asemenea, acest pachet include şi monitorizarea aplicării legii 'Fiecare copil la grădiniţă', copii sănătoşi la grădiniţă (analize, vitamine, igienă, fructe), programele naţionale 'Şcoală după şcoală', 'A doua şansă', 'Învăţători pentru România', granturi pentru şcolile din zonele defavorizate, şcoli accesibile copiilor, prevenirea abandonului şcolar prin sport.
Alte programe se referă la revigorarea învăţământului profesional şi tehnic, la tinerii care nu au loc de muncă, dar şi la antreprenoriat rural, urban, social.
Pentru persoanele trecute de 65 de ani, Guvernul intenţionează să implementeze programe ca 'Bunicii comunităţii' - implicarea vârstnicilor în programe de îngrijire a copiilor, centre comunitare multi-funcţionale, garanţii pentru angajaţii vârstnici, finanţarea îngrijirii la domiciliu a acestor persoane.
Măsurile integrate pentru familie cuprind locuinţe sociale, granturi pentru îmbunătăţirea acestor locuinţe, pachet de stimulare pentru zilieri, garantare microcredite - dobânzi mai mici pentru antreprenorii din medii defavorizate, reducerea violenţei domestice, echipă comunitară de intervenţie integrată, prevenirea separării copilului de familie, cantine sociale, alfabetizarea digitală a persoanelor din comunităţile marginalizate. Sursa: capital.ro