Mai mulți cititori ne întreabă dacă persoanele fizice autorizate (PFA) au dreptul la concediu medical și la indemnizația aferentă. Iată, pe scurt, răspunsul la această întrebare
Potrivit avocat net, dreptul PFA de a beneficia de concedii medicale este condiţionat de plata contribuţiei aferente, care este de 0,85% din venitul supus impozitului pe venit. Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii, PFA sunt obligate să depună declarația de asigurare pentru concedii și indemnizații, la casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidență ca plătitori de CASS.
O lună-stagiul minim de cotizare
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediului medical şi indemnizaţiilor este de o lună, în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. Există și excepţii de la această regulă, printre ele fiind cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA. O persoană care este angajată cu contract individual de muncă, dar care are şi calitatea de PFA, poate beneficia de plata concediului medical de la ambele locuri de muncă, atât timp cât plăteşte contribuţia pentru concedii și indemnizații de 0,85% din veniturile supuse impozitului pe venit.
Și soțul/soția beneficiază de indemnizație
Contribuția pentru concedii și indemnizații (FNUASS) este una dintre contribuţiile opţionale reglementate de legislaţia românească pentru PFA, alături de contribuția la bugetul asigurărilor pentru șomaj şi contribuția pentru asigurarea în caz de accidente de muncă și boli profesionale. De la finalul anului 2014, şi soţul sau soţia unei PFA, care participă în mod obişnuit la activitatea PFA, îndeplinind fie aceleaşi sarcini, fie sarcini complementare, beneficiază de concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. sursa:libertatea.ro.