Dorohoi News Logo

Angajatorii vor absolventi cu trei ani de experienta profesionala. Este posibil?

Angajatorii vor absolventi

Facultatea si masterul nu mai sunt de mult suficiente pentru a-ti asigura un viitor linistit, iar un teanc de diplome nu sunt o garantie ca vei gasi usor un loc de munca. Pentru ca tot mai multi candidati se lauda cu mai mult de o facultate, angajatorii nu pot decat sa se orienteze spre alte calitati ale acestora.
   Astfel, experienta profesionala a devenit o garantie mult mai sigura pentru angajatori ca cel pe care intentioneaza sa il primeasca in companie a invatat ceva. Dar de aici si pana la a cere absolventilor sa aiba o experienta de cativa ani e cale lunga.
   Tinerii intra astfel intr-un cerc vicios in care nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca tocmai pentru ca nu au avut niciodata destula experienta profesionala pentru a fi primiti undeva. In acelasi timp, cei destul de norocosi sa gaseasca un serviciu relevant in timpul facultatii se lovesc de alte conditii: ori programul de lucru ii obliga sa isi neglijeze cursurile, ori angajatorul este in alt oras, situatie intalnita de studentii facultatilor tehnice din Bucuresti.
   Din cauza nevoilor financiare sau pentru a acumula experienta, majoritatea studentilor se angajeaza totusi, chiar daca rareori reusesc sa gaseasca ceva in domeniul pe care il studiaza.
   Potrivit statisticilor neoficiale, 67% din studenti sunt angajati in regim part time in primul ciclu de studii, in timp ce la master prefera sa se angajeze full time. Cifrele nu pot fi cunoscute deoarece doar 33% din universitati au un sistem de tracking al absolventilor implementat pe o perioada mai mare de trei luni.
   De fapt universitatile nu pastreaza contactul nici pentru a-si imbunatati calitatea cursurilor. Desi contactul cu absolventii este important pentru determinarea relevantei programelor de studiu si fundamentarea strategiilor educationale, 24% din Universitati nu mai au contact cu absolventii, arata un studiu realizat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).
   Despre programe de internship care sa le asigure o anumita experienta studentilor aproape ca nici nu poate fi vorba. Acelasi studiu arata ca in peste 60% din cazuri implicarea Universitatilor s-a dovedit a fi nesemnificativa in asigurarea de locuri de practica si internship pentru studenti. Asa ca studentii sunt nevoiti sa isi neglijeze cursurile pentru a capata cunostintele de care au nevoie cu adevarat.
   Cu lipsa de oferte se confrunta in special studentii facultatilor tehnice. Desi inginerii sunt la mare cautare in strainatate, inainte sa devina specialisti in domeniul lor ei trebuie sa isi permita sa termine o facultate fara sa lucreze pentru ca nu au nici timp si nici posibilitati de lucru in orasul in care se afla facultatea lor. La targul Angajatori de Top care a avut loc recent in Bucuresti, Ionut Mihai, un tanar masterand la Universitatea Politehnica Bucuresti, care cauta de mai bine de un an un loc de munca in domeniul energetic ne-a vorbit despre relocare.
   Dar angajatorii incep sa puna tot mai mult pret pe activitatile din afara facultatii si din cauza imaginii proaste a invatamantului romanesc. Astfel, pentru a gasi un job, studiile sunt deja o cerinta secundara tocmai pentru ca nu mai asigura pregatirea profesionala a unui tanar.
   Nu pare complicat nici cand angajatorii spun ce fel de tineri cauta. Nu e niciun secret, iar cerintele sunt aceleasi de cativa ani: limbile straine care sunt in continuare necunoscute desi sunt cerute de mai multi ani si studii in anumite domenii.
   Daca stim ce se cauta, atunci ar trebui sa stim ce sa invatam. Totusi, haosul din educatie si lipsa colaborarii dintre piata muncii si universitati ar putea sa transforme IT-ul in ce a fost Dreptul in urma cu cativa ani. Azi se cauta specialisti in IT, insa peste cativa ani am putea sa vedem mii de specialisti in IT care ies de pe bancile facultatilor direct in sistemul de asistati social.

sursa: ziare.com
 

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web