În perioada 24-26 iunie 2016, românii de pretutindeni au participat la diferite manifestări culturale sărbătorind: IIA ROMÂNEASCĂ.
Asociația IHTIS a punctat această zi într-un loc de excepție - ACASĂ LA EMINESCU, asumându-și o frumoasă misiune: păstrarea și promovarea unei comori: ARTA POPULARĂ.
Vedem la televizor și în concursuri foarte mulți copii care cântă folclor. Le place pe scenă și se mândresc cu Diplome, premii, medalii. Au voce, dar pe măsură ce cresc dispar din marea familie a ARTIȘTILOR ADEVĂRAȚI. Și, știți de ce? Pentru că ignoră celelalte aspecte care desăvârșesc un artist, extrem de importantă fiind atenția acordată costumului popular - care ilustrează ”rădăcina artistului”. Ceea ce trebuie să știe orice copil este faptul că: abilitatea vocală nu este de ajuns... Dicția, mimica feței, gesturile brațelor, ritmul, pașii… toate înfășate în costumul popular, privite - trebuie să alcătuiască un întreg. Aceste lucruri nu se știu, dovadă fiind felul în care apar pe scenă copiii și tinerii, purtând: iia din Moldova, catrința din Muntenia și pantofii viu colorați, cu tocuri înalte.
ZIUA UNIVERSALĂ A IEI este un prilej să aducem în discuție astfel de informații, în limba engleză existând o frumoasă traducere a cuvântului folklore: folk însemnând popor, iar lore – știință. Această știință a poporului, noi avem datoria să o studiem, să o îmbunătățim și să o transmitem mai departe.
Partenerii IHTIS au fost:
Memorialul Ipotești – Centrul de Studii MIHAI EMINESCU
Centrul Europe Direct Botoșani
Asociația Învățătorilor Botoșani
Școala gimnazială nr.1 Vorniceni
De când și de ce serbăm IIA ROMANEASCĂ: Pe 17 mai 2013, Institutul Cultural Român din New York a inaugurat seria evenimentelor reunite sub genericul "La blouse roumaine = bluza românească", idee pe care am preluat-o și noi.
Costumul tradiţional este plăcut ochiului, totul se leagă unitar, asemănător cu armonia din muzică, iar interpretul popular care îl poartă, se caracterizează prin două lucruri: simplitate și sobrietate.
Tradiția este o amintire a ceea ce a fost, noi având datoria să o transmitem mai departe și să o îmbogățim. Această atmosferă a fost generată de IHTIS prin: poezie, cântec și bucate tradiționale, pentru care fiecare participant a fost premiat la secțiunea aleasă, punctând astfel: ZIUA UNIVERSALĂ A IEI.
Programul evenimentului organizat la Ipotești a inclus: momente artistice susținute de: DANA IFTIMIE din Dumeni, ALEXANDRA CHISĂLIȚĂ – BT, MARINA IFTODI și MARILENA MIHAI din Vorniceni, MIHAI ENACHE și ȘTEFAN IACOB din Botoșani – copii talentați răsplătiți cu diplome și medalii, precum și o agapă, produsele culinare fiind aduse de către părinții participanților, răsplătiți și dânșii cu premii simbolice. De asemenea, cei care nu au putut ajunge la Ipotești s-au putut alătura proiectului printr-o secțiune foto online.
„Orice proiect se realizează în echipă - un grup de persoane care pun în comun contribuția financiară, cunoștințele și aportul lor în muncă, pentru realizarea unor activități în interes comun, comunitar” – așa începe discursul oricărui formator care familiarizează cursanții cu etapele desfășurării unui proiect. Timp de 3 săptămâni, 10 voluntari au investit timp, resurse și fonduri pentru ca 6 copii cu și fără dizabilități să socializeze, să își manifeste abilitățile, să conștientizeze importanța tradițiilor și, mai ales, să fie o zi… ÎMPREUNĂ – scopul Asociației IHTIS. Pentru prima dată la IHTIS, prin Proiectul ARTA DIN LADA DE ZESTRE, am urmărit ca prioritate, alcătuirea echipei, respectând teoriile sus-amintite și… obiectivul a fost atins – AM FOST O ECHIPĂ căreia i s-a alăturat Dl CLAUDIU PORFIR, pentru fotografiile realizate profit de această ocazie să îl asigur de o sinceră prețuire” – Mihaela Mihăescu