Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în parteneriat cu Asociaţia „Telefonul Copilului”, a lansat în data de 16 iunie campania online de informare şi sensibilizare cu privire la victimele traficului de minori în vederea exploatării prin muncă „Mânuţe fericite, NU mânuţe chinuite!”.
Campania presupune colectarea din mediul online de fotografii cu mâinile copiilor participanţi, precum şi a mesajelor creative faţă de fenomenul exploatării prin muncă a copiilor, transmise de către părinţii acestora sau reprezentanţii legali, în cazul celor cu vârsta de până în 18 ani. Încurajăm participarea şi altor categorii de vârstă pentru postarea mesajelor creative.
Campania se va desfăşura în perioada 16 iunie – 16 septembrie 2016, în mediul online (Facebook), precum şi prin reţeaua de facebook a Asociaţiei „Telefonul Copilului”, fiind implementata la nivel local de Centrul Regional Suceava.
„Ne dorim sa vedem implicare tot mai mare din partea societatii civile in aceste camapanii. Postarile de pana acum pe pagina Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane ne dau semnale pozitive ca membrii comunitatii sunt alaturi de institutiile statului in lupta impotriva traficului de persoane sub toate formele lui” a declarat coordonatorul Centrului Regional Suceava, subocmisar de politie Liliana Orza.
Reamintim că telefonul copilului este 116.111 si linia telefonica gratuita a Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane HELP LINE 0800800678
Campania este lansată în contextul manifestărilor desfăşurate în plan internaţional cu prilejul celebrării „Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Exploatării prin Muncă a Copilului”, la data de 12 iunie.
Copiii exploataţi prin muncă nu sunt privaţi doar de un salariu adecvat, ci de însăşi copilăria lor, fiind nevoiţi să devină adulţi înainte de vreme prin munca dură la care sunt supuşi. „Condiţiile în care trăiesc sunt dăunătoare pentru sănătate, dar şi pentru dezvoltarea si echilibrul lor psihoemotional. Adesea sunt nevoiţi să se despartă brusc de căldura si protectia casei părinteşti, locuind asemenea unor sclavi acolo unde muncesc.” a declarat inspectorul de specialitate Mihai Moisoiu din cadrul Centrului Regional Impotriva Traficului de Persoane Suceava. Pe cei mai mulţi dintre ei nu îi aşteaptă un viitor mai bun, ci mai degrabă moartea prematură, cauzată de condiţiile de muncă inumane. Nu este suficient ca aceste tragice evenimente să fie remarcate, ci trebuie analizate cauzele sociale şi economice ale exploatării copiilor prin muncă.
Campania „Mânuţe fericite, NU mânuţe chinuite” urmăreşte conştientizarea riscurilor şi pericolelor la care sunt expuse victimele traficului de minori în vederea exploatării prin muncă, conştientizarea drepturilor pe care le au minorii, precum şi reducerea cererii în cadrul acestui fenomen infracţional.
Campania se va desfăşura în perioada 16 iunie – 16 septembrie 2016, în mediul online (Facebook), precum şi prin reţeaua de facebook a Asociaţiei „Telefonul Copilului”, fiind implementata la nivel local de Centrul Regional Suceava.
„Ne dorim sa vedem implicare tot mai mare din partea societatii civile in aceste camapanii.Postarile de pana acum pe pagina Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane ne dau semnale pozitive ca membrii comunitatii sunt alaturi de institutiile statului in lupta impotriva traficului de persoane sub toate formele lui” a declarat coordonatorul Centrului Regional Suceava, subocmisar de politie Liliana Orza.