Dorohoi News Logo

Ziua Internațională a Comemorării Victimelor din Accidente Rutiere

comemorare-victime-accidente-rutiere

Evenimentul organizat de Asociaţia Naţională pentru Sprijinirea Victimelor şi Prevenirea Accidentelor Rutiere cu ocazia Zilei Internaţionale a Comemorării Victimelor din Accidente Rutiere a luat sfârşit.

Acesta s-a dorit a fi un omagiu pentru toţi cei care au avut de suferit în urma unui accident de circulaţie. Evenimentul moderat de Andreea Marin a fost  un omagiu pentru toate persoanele care şi-au pierdut viaţa în accidentele rutiere, dar şi pentru a-i sprijini pe ceicare au avut de suferit în urma acestor tragedii. Pentru a sublinia importanţa acestei zile, la evenimentul ce a avut loc în Sala Vasile Pogor a Primăriei Municipiului Iaşi au luat  parte şi candidaţi ai partidelor politice la alegerile parlamentare din decembrie 2016, care au dezbătut importanţa prevenţiei accidentelor rutiere şi care au semnat un angajament solemn în faţa victimelor prezente cu privire la modul cum vor încerca să schimbe şi să diminueze frecvenţa accidentelor rutiere în România.

Evenimentul a început cu o slujbă religioasă pentru toți cei care au avut de suferit în urma accidentelor de circulație. Această slujbă a fost oficiată la Catedrala Mitropolitană Iași şi a fost urmată de întâlnirea faţă în faţă a candidaţilor cu victime ale accidentelor rutiere (urmașii celor decedați și persoane care au suferit leziuni foarte grave), o astfel de întâlnire fiind o premieră pentru România.

Petru Movilă, candidat PMP – „Îmi pare rău că ne întâlnim în aceste condiţii. Soluţia pentru această problemă este în două componente. Educaţie. Sistemul de învăţământ are nevoie de educaţia pentru sănătate şi educaţia rutieră. Sunt lucruri care costă puţini bani, iar rezultatele sunt extraordinare. Trebuie schimbată curricula, introduse elemente necesare pentru copii, cadre didactice, dar şi pentru părinţi. A doua componentă este legislaţia, care trebuie schimbată”, a declarat deputatul

Ciprian Roşca, candidat ALDE – „Săptămâna viitoare avem la Bucureşti o comisie împreună cu Jandarmeria Română, cu Poliţia Rutieră, unde voi propune o acţiune concretă pentru prevenirea acestor incidente. Nu mai repet că infrastructura este cea mai importantă”

Tudor Ciuhodaru, candidat PSD – „Nu mi se pare normal ca după ce bei şi omori un om, să mai ai dreptul să conduci. Prin proiectul meu de lege cer mărirea pedepselor persoanelor care au comis aceste infracţiuni sub influenţa alcoolului. În cazul recidivei, nu trebuie să mai conduci niciodată. E echivalentul unei crime cu premeditare. În plus, despăgubirile în cazul accidentelor rutiere ar trebui să fie date la timp. Victima trebuie să se descurce şi la spital şi la instanţă pe banii ei”.

Laura-Iuliana Scântei, candidat PNL– „Am citit acest angajament şi îl semnez de faţă cu dumneavoastră şi mi-l asum întru totul. Mai mult decât atât, în calitatea mea de notar public înţeleg ceea ce semnez. Eu, împreună cu colegii de partid, vom lupta în Parlament pentru a schimba ceva şi în acest mod să reuşim să prevenim accidentele de circulaţie”.

Bianca Spînu este una dintre victimele accidentelor produse pe străzile din România şi se numără printre cei care doresc mărirea pedepselor. „Persoana care a provocat accidentul în care am ajuns în scaun cu rotile conducea sub influenţa alcoolului şi avea permisul suspendat din cauza aceluiaşi motiv. A primit cinci luni de închisoare cu executare pentru vătămare corporală din culpă şi 2 ani şi 6 luni pentru ucidere din culpă. Dacă dumneavoastră credeţi că e o pedeapsă corectă, eu nu cred. Cred că trebuie să se înăsprească pedepsele. Eu stau într-un scaun care îmi limitează viitorul. Care mă face dependentă de o altă persoană. Cred că este datoria dumneavoastră să schimbaţi ceva. Am crezut că schimbarea începe cu mine, dar acum trebuie să înceapă de la dumneavoastră”.

Fiecare persoană poate trage un semnal în problema accidentelor rutiere şi în privinţa prevenirii acestora. „Puneţi pe o foaie câteva propuneri, pentru că nimeni nu ştie mai bine decât o victimă sau cineva din apropierea ei, ce neajunsuri are legea, ce umilinţe a avut de înfruntat. Dumneavoastră le ştiţi, alţii şi le pot închipui. Cereri şi argumentaţia din spatele lor. Toate aceste opinii pot fi adunate la asociaţie pentru a trage nişte concluzii direct din întâmplările pe care le-aţi avut. Doar aşa putem pune cap la cap ideile, să tragem linie şi să avem o concluzie” - Andreea Marin.

Evenimentul organizat de ANSVPAR a făcut parte dintr-o amplă campanie de prevenire a accidentelor rutiere și de conștientizare a pericolelor la care suntem expuși atunci când suntem participanți la trafic, „Împreună pe drumuri sigure – Moartea nu oprește la stop și nu cedează trecerea”. Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor din Accidente Rutiere a avut loc la Iaşi în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul Județean de Poliție Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași și SMURD Iași, precum și cu instituțiile media locale.

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web