Dorohoi News Logo

Orfelinatele din Romania, iadul pe pamant

orfelinat

Intr-un reportaj cutremurator despre orfelinatele din Romania, publicatia britanica condamna Guvernul roman ca nu se ocupa, asa cum a promis, de problema copiilor institutionalizati.
    Imaginea orfanilor din Romania ramane pentru jurnalistii straini un subiect controversat, acestia vizatandu-ne periodic in cautare de reportaje tragice, cu privire la orfelinatele mizere din Romania.
    Ultimul exemplu in acest sens este cel al jurnalistilor de la The Telegraph, care nu au scapat sansa de a relata, "cu stupoare", faptul ca inca mai exista astfel de locuri in tara noastra, desi au trecut 20 de ani de la caderea regimului comunist si in pofida investitiilor UE pentru problema copiilor institutionalizati.
    "Nu iti este dat sa vezi, prea des, cum arata iadul, insa exista o versiune a acestuia, pe un drum in Bistrita, nordul Romaniei. Aici, este un loc nepotrivit si pentru animale, dar pentru oameni! Insa, cu toate acestea, este casa unde locuiesc 35 de suflete, de la copii de cateva saptamani , pana la oameni in pragul maturitatii", isi incepe reportajul jurnalista Angela Levin.
    Potrivit acesteia, copiii prezinta dizabilitati fizice sau psihice, sunt palizi, slabi si traiesc in conditii mizere. Dorm inghesuiti, sau in vreun colt al camerelor si isi petrec cea mai mare parte a timpului in casa, deoarece nu au scaune cu rotile pentru a se deplasa. "Peste tot domneste o liniste ingrozitoare, pentru ca, obisnuiti sa nu li se acorde atentie daca plang, copiii nu mai fac galagie, ci doar se leagana inainte si inapoi, sunt retrasi si chiar devin agresivi", descrie situatia pentru The Telegraph Angela Levin.
    Aceasta mentioneaza si "mirosul respingator de urina si fecale", dar si faptul ca directoarea centrului, Ana Maria, este aprope imuna la tot ce se intampla in jur.
"Cum poate sa mai existe un astfel de loc in Romania, la mai mult de 20 de ani de cand aceeasi situatie tragica a fost facuta publica in toata lumea?" se intreaba jurnalistii englezi. Potrivit acestora, astfel de institutii ar fi trebuit inchise cu mult timp in urma, mai ales ca autoritatiile romane si-au luat angajamentul, pe parcursul negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeana, ca vor inchide aceste orfelinate, aminteste The Telegraph.
    In timpul regimului Ceausescu, contraceptia si avortul erau interzise, iar femeile erau incurajate sa faca multi copii, in ideea ca a avea o familie mare este o datorie patriotica. "Rezultatul? Parintii au avut mai multi copii decat isi permiteau, iar singura alternativa era sa ii dea in grija statului, sa "ofere" acei "copii nedoriti" orfelinatelor", relateaza The Telegraph.
    A urmat ca la inceputul anilor 90, Romania sa poarte discutii pe marginea aderarii la UE. O conditie cheie in acest sens a fost, la acea vreme, ca orfelinatele sa fie inchise, masura cu care Guvernul fost de acord, luandu-si angajamentul sa duca la bun sfarsit cerinta in decurs de 10 ani. Jurnalista Angela Levin marturiseste ca a vizitat Romania si in 2000, perioada in care a fost martora la acelasi peisaj infiorator cu care Romania "se mandrea": copii parasiti, bolnavi de tuberculoza, hepatita si HIV.
    "Romania a aderat in 2007 si nici pana in ziua de astazi nu s-a tinut de promisiune, nu a eradicat acest trecut rusinios, iar institutul din Bistrita este doar unul dintre cele 256 de orfelinate din Romania in care zac apropae 20.000 de copii", adauga jurnalista.
    Desi recunosc cruda realitate, si anume faptul ca inchiderea institutiilor este un proces anevoios si costisitor - aproximativ 100.000 lire sterline pentru inchiderea unui singur centru, in timp ce UE  a suportat in jur de 36 milioane lire sterline pana in prezent -  presa britanica condamna Guvernul roman: "Guvernului roman ar trebui sa ii fie rusine pentru faptul ca nu se ocupa de problema copiilor orfani, asa cum a promis".

sursa: 9am.ro
 

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web