Miercuri, 21 iunie 2017, beneficiarii Centrului de zi pentru copii Ibănești, jud. Botoșani au participat la un schimb de experiență în județul Suceava, alături de copiii Centrului de zi din Municipiul Vatra Dornei, în cadrul Proiectului „Parteneriat de cunoaștere - vizită în Bucovina”.
Susținuți de primarul comunei Ibănești, dl. ing. Romică Magopeț și însoțiți de dl. Aboghioaie Petru - coordonator și dna Lavric Camelia - educator, cei 15 copii au avut parte de o zi de neuitat, în care activitățile interactive și educative au creat un dialog prietenos între copii și o punte de legătură între „Perla Bucovinei” și „Măgura Ibăneștiului”.
După ce au parcurs un drum mirific de brazi și arini, copiii au fost întâmpinați cu căldură la Primăria Muncipiului Vatra Dornei, de coordonatorul Centrului de zi pentru copii, dna Moraru Cristina, directorul Direcției de Asistență Socială Felician Popescu, asistentul social Henț Mihai și viceprimarul muncipiului Marius Ripan.
Pentru câteva momente, „Sala Oglinzilor” din cadrul primăriei a fost asaltată de ochii curioși ai copiilor dornici să descopere povestea oglinzilor care se îmbină armonios cu elementele renascentiste și cele specifice stilului moldovenesc de străveche tradiție locală constituindu-se într-o arhitectură edificatoare.
În cadrul Centrului de Informare Turistică, copiii au avut prilejul de a viziona un film de prezentare a Stațiunii Vatra Dornei, cu cele mai frumoase și spectaculoase obiective.
Tradițiile și obiceiurile societății țărănești din Țara Dornelor au fost descoperite la Muzeul de Etnografie. Într-un decor tradițional, ce ilustrează cu acuratețe și autenticitate viața casnică a țăranilor din zonă, elevii au fost atrași de glasul plăpând și jucăuș al ghidului care a reușit să atragă atenția cu povești și realități ale timpului trecut dornean.
Muzeul de Științe ale Naturii a reprezentat o ocazie deosebită de a descoperi bogățiile naturii din ținutul dornean. Întâlnirea cu famillile de cerbi și căpriori, urși bruni, precum și multe alte specii de păsări și mamifere a constituit o importantă lecție de biologie pentru copii.
Următorul moment mult așteptat a vizat întâlnirea cu beneficiarii Centrului de zi pentru copii. Aici, elevii au fost întâmpinați cu mult drag de d-nele educatoare Busuioc Mihaela și Ani Raluca, care, împreună cu cei mici, au pregătit un moment artistic deosebit, în care și-au etalat vocile minunate și talentul actoricesc.
Sub acorduri de chitară, beneficiarii Centrului de zi pentru copii Ibănești, au adus și ei buna dispoziție cu cântece de drumeție și interpretarea unei scenete.
Emoțiile au fost imediat depășite, drept pentru care copiii au interacționat imediat, intrând în discuții și diverse jocuri educative menite să faciliteze procesul de cunoaștere. Pentru a se asigura de prietenia lor, copiii Centrului de zi Ibănești au inițiat un exercițiu menit să exprime dragostea și bucuria de a fi împreună. Fundița „Cine ești tu, contează!”, însoțită de o îmbrățișare caldă a accentuat ideea conform căreia fiecare copil, indiferent de vârstă, etnie sau statut social este deosebit și poartă în sufletul său bunătate, dragoste și generozitate. Finalul întâlnirii a fost emoționant, în privirile lor citindu-se regretul despărțirii și speranța revederii.
„Schimburile de experiență sunt o necesitate pentru copiii beneficiari ai Centrului de zi deoarece se constituie în adevărate oportunități de cunoaștere și dezvoltare a relațiilor umane. Acest parteneriat reprezintă o deschidere a orizonturilor pentru beneficiarii Centrelor de zi astfel încât fiecare copil are prilejul de a descoperi oameni și locuri care îl ajută să se îmbogățească cultural și social. Mulțumesc administrației dornene pentru că a facilitat interacțiunea între copiii Centrelor de zi, astfel încât acest proiect să reprezinte un succes.” a precizat primarul comunei Ibănești, dl. ing. Romică Magopeț.