În acest an, Festivalul de colinde și datini românești TREC MAGII PRIN VATRA MOLDOVEI, organizat de Asociația IHTIS cu sprijinul unui număr restrâns de donatori din Dorohoi, Iași și Botoșani (APC ED), a fost programat, deloc întâmplător, în ajunul Zilei Internaționale de Solidaritate cu Persoanele cu Handicap, fiecare moment însemnând implicare, responsabilitate și respect, incluziune socială și tradiție - niciodată îmbinate atât de puternic.
La prima ediție, în 2011, anunțul că vin în concurs elevii cu dizabilități a fost privit cu neîncredere, fiind obișnuiți să asociem SOLIDARITATEA cu chipul unui om nevoiaș. Nu este așa. A fi solidar cu o persoană cu dizabilități înseamnă a o apropia cât mai mult de ceea ce înseamnă viață normală pentru fiecare dintre noi – scopul Asociației IHTIS.
Lansarea cărții pentru copii – ESTE OK SĂ FII DIFERIT – oferită apoi ca și premiu micilor colindători, a subliniat în deschiderea evenimentului noțiuni simple, menite să elimine temerile și reacțiile nejustificate ce apar, atunci când semenii cu dizabilități trebuie să își rezolve o problemă – în 99% din situații, cuvântul ”handicap” fiind folosit incorect, inspirând neîncredere și teamă.
O altă caracteristică a festivalului, a fost și în acest an autenticitatea. Orice elev aflat pe o scenă, calcă pe urmele marilor artiști care privesc folclorul și tradiția ca pe arta care i-a consacrat. Notele acordate și comentariile juriului au reprezentat pentru concurenți numărul treptelor pe care le mai au de urcat până la dobândirea statutului de vedetă populară, în orice festival juriul fiind dator să explice ce trebuie făcut pentru a deveni artist adevărat.
Colindele și tradițile prezentate în concurs de cca. 200 de elevi cu și fără dizabilități, având vârste între 8 și 19 ani, veniți din Cluj, Tulcea, Iasi, Suceava și Botoșani au generat un spectacol de excepție, premiile fiind acordate pe sectiuni pentru categorii de vârstă.
Asociația IHTIS, prin Cupele recunoștinței, Adeverințe și Diplome de Excelență, Voluntariat, Premii speciale și de excelență, a răsplătit activitatea cadrelor didactice, precum și sprijinul primit în anul 2017. Un Premiu Special – un tablou oferit de D-l Marius Petrescu – a fost oferit tânărului Ștefan Radu Iacob din Botoșani.
Alături de concurenți, au susținut recitaluri câștigătorii Trofeului din anii anteriori – Grupul FLORI TOPLIȚENE alături de d-na LIVIA HARPA - Harghita și ROXANA POIANĂ - Iași, precum și elevii Clubului Copiilor Dorohoi – invitați speciali.
Întreg evenimentul a fost prezentat de dl. FLORIN RACOCI – producător emisiuni TVH, care a acordat și 4 premii pentru autenticitate din partea Asociației DOINĂ SUFLET ROMÂNESC.
Trofeul ediției a VII-a / 2017 a fost câștigat de MĂDĂLINA ARTEM – Isaccea / Tulcea.