Dorohoi News Logo

Greviştii pot fi concediaţi, potrivit noului Cod al Muncii

noul cod al muncii

Preavizul impus salariatului demisionar va fi extins, angajatorul va fi obligat să preia demisia, contractul individual de muncă va fi suspendat de drept pentru participarea la grevă, însă suspendarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului ca sancţiune disciplinară va fi abrogată.   
   Totodată, perioada de probă la angajare va fi extinsă. Acestea sunt o parte din modificările la Codul Muncii, obţinut de MEDIAFAX.
   Potrivit proiectului de modificare a Codului Muncii, obţinut de MEDIAFAX, piaţa muncii va suferi o serie de transformări atât în ceea ce priveşte drepturile, cât şi obligaţiile salariatului.
Perioada de probă la angajare extinsă. Pe acelaşi post pot fi verificate mai multe persoane
Perioada de probă în care sunt verificate aptitudinile salariatului va fi extinsă, iar contractul de muncă poate înceta fără preaviz pe durata sau la sfârşitul acestei perioade, angajatorul având dreptul să încadreze succesiv mai mult de trei persoane pentru acelaşi post în intervalul de probă.
   Potrivit documentului citat, contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Toţi angajatorii au obligaţia de a încheia, în formă scrisă, contractul individual de muncă anterior începerii raporturilor de muncă.
   Cuantumul prestaţiilor suplimentare în bani sau modalităţile prestaţiilor suplimentare în natură trebuie să fie specificate în contractul individual de muncă. Angajatorul va avea dreptul de a stabili obiective de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora.
   Conform legii, o persoană poate fi angajată în munca numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Va fi însă abrogată prevederea conform căreia în situaţia în care salariatul prezintă certificatul medical după momentul încheierii contractului individual de muncă, iar din cuprinsul certificatului rezultă ca cel în cauză este apt de muncă, contractul astfel încheiat ramâne valabil.
   În acelaşi timp, va fi interzis cumulul a mai mult de două funcţii cu normă întreagă la acelaşi angajator.
Perioada în care poate fi compensată munca suplimentară va fi prelungită la 60 de zile
Perioada în care munca suplimentară poate fi compensată prin ore libere plătite va fi prelungită de la 30 la 60 de zile. Documentul prevede că munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia, nu în 30 de zile, cum stabileşte legislaţia în vigoare.
   Articolul 119 din Codul Muncii, care stabileşte compensarea muncii suplimentare, va fi completat cu un nou alineat, care prevede că, în perioadele de reducere a activităţii, angajatorul va avea posibilitatea de a acorda zile libere plătite ce se vor constitui într-un cont cu care acesta va putea să compenseze, în avans, eventualele ore suplimentare ce vor fi prestate pe parcursul anului.
Perioada obligatorie de concediu neîntrerupt scade de la 15 la 10 zile
Perioada în care angajatorul trebuie să asigure fiecărui salariat concediul de odihnă neîntrerupt, pentru situaţiile în care concediul este programat fracţionat, va fi redusă de la 15 la 10 zile.
   Proiectul de act normativ prevede că, în cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt, faţă de 15 zile, prevăzute în legislaţia actuală.
   Preavizul impus salariatului demisionar va fi extins. Angajatorul, obligat să preia demisia Termenul de preaviz impus angajatului care demisionează va fi extins de la maximum 15 zile la cel puţin 20 zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, şi de la 30 la 45 zile pentru salariaţii cu funcţii de conducere.
   Documentul stabileşte totodată că angajatorul va fi obligat să înregistreze demisia salariatului, iar refuzul va da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
   Proiectul stabileşte, totodată, în mod clar, că un contract individual de muncă este suspendat de drept şi pentru participarea la grevă, dar fără ca suspendarea să fie efectuată din iniţiativa salariatului. În acelaşi timp, prevederea conform căreia contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului ca sancţiune disciplinară va fi abrogată.
 

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web