Dorohoi News Logo

Pompierii si jandarmii botoşăneni s-au alăturat, duminică, copiilor cu sindrom Down, în „Ştafeta Prieteniei” - FOTO

activitate pompieri 18

Organizat de Asociaţia „Down Activ –Moldova” pentru a marca Ziua Mondială a Sindromului Down, care se sărbătorește în fiecare an pe 21 martie, concursul „Devoltare prin sport – Ştafeta Prieteniei” a constituit un real schimb de experienţă, între doua instituţii care oferă protecţie, siguranta si incredere  şi o „lume prietenoasă, pură şi zâmbitoare”.

Activitatea s-a desfășurat în sala de sport a Școlii nr. 11 din municipiul Botoșani, în parteneriat cu Direcţia  pentru Sport a Judeţului Botoşani, Special Olympics Romania, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani și Colegiul Medicilor Dentiști.

Concursul „Ştafeta Prieteniei” s-a desfășurat pe echipe, având în componenţă un copil cu sindrom Down, un copil tipic și un pompier ori un jandarm. Concurenţii și-au demonstrat abilităţile sportive la atletism - ștafeta și la trasul frânghiei.

Pompierii si jandarmii au descoperit nişte copii minunaţi, sinceri, iubitori, zâmbitori, pentru care locul I nu există, ci doar plăcerea de a practica un sport.

In deschidere, copii cu sindrom down și părinții acestora au făcut o demonstrație de fitness, moment ce a marcat încheierea proiectului național „Sportul modelează viețile persoanelor cu dizabilitati  intelectuale", desfășurat în perioada 21 ianuarie - 11 martie 2018 si implementat de Special Olympics România cu sprijinul Servier  România.

Organizată pentru al patrulea an consecutiv, competiţia a urmărit creşterea importanţei sportului, mişcării fizice, activităţilor recreative în viaţa persoanelor cu nevoi speciale, îmbunătăţirea stării de sănătate şi creşterea progresivă a calităţii vieţii sportivilor cu abilităţi scăzute, posibilitatea practicării diferitelor forme ale exerciţiului fizic şi a sportului, acoperind astfel trebuinţele multiple specifice persoanelor cu dezabilități şi anume: Mișcare, comunicare și integrarea în societate, dar si cresterea gradului de incredere al acestor copilasi in oamenii care poartă uniforma. „Prin participarea pompierilor si jandarmilor la activitate ne dorim o apropiere a copiilor cu sindrom Down de uniforma, in situatii plăcute. Acomodarea cu oamenii in uniforma in situatii de normalitate ne va ajuta foarte mult sa interacționam cu ei in situatii limita", a precizat Dan Theodor Palimariu, presedintele Asociației" Down Activ Moldova".

ISU si IJJ Botoşani se implică în viaţa comunităţii şi susţine astfel de acţiuni menite să schimbe atitudinea societăţii faţă de persoanele cu sindrom Down prin învăţarea modului corect de interacţionare cu aceştia, încurajarea prieteniilor între copii, înţelegerea şi acceptarea diferenţelor între oameni.

Despre sindromul Down!
Sindromul Down nu este o boală. Este o situaţie genetică care implică o colecţie de caracteristici comune, nu numai fizice, ci şi care vizează funcţionalitatea mintală sau natura dificultăţilor de învăţare. Sindromul Down este cauzat de prezenţa unui cromozom 21 în plus. Fiecare copil cu sindrom down este unic şi are propria personalitate.

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web