Cu ocazia Zilei Moniale a Sindromului Down, Fundația Star of Hope România în parteneriat cu Federația Organizațiilor de părinți care au copii cu dizabilități (FOPCD) a organizat o serie de activități de sensibilizare și conștientizare a problematicii persoanelor cu dizabilități in proiectele dezvoltate din Iași, Botoșani, Dorohoi, Darabani, Suceava, Bîrlad, Huși, Babadag, Murgeni, Valea Seacă, București.
Prin activitățile desfășurate s-au prezentat câteva dintre efectele benefice ale integrarii copiiilor cu Sindrom Down în cadrul comunității.
Ne-am intalnit cu mic cu mare, ne-am imprietenit, ne-am jucat, am interactionat unii cu ceilalti si ne-am straduit sa fim cât mai creativi.
La Dorohoi în cadrul centrului de zi pentru copii cu dizabilități „Steaua Speranței”, au fost organizate un șir de activități artistico-plastice, de indemanare, prin care copiii Centrului si-au dovedit abilităţile de socializare si integrare in grup. La aceasta activitate s-au alăturat elevi şi preşcolari de la Grădiniţa Corlăteni, Şcoala Corlăteni, Şcoala Carasa sub îndrumarea prof. Palamariu Gabriela și elevi de la Școala Spiru Haret Dorohoi cl. a VI a B sub indrumarea prof. Saviuc Lavinia.
„Am început încet şi mergem mai departe, există nevoia de comunitate, iar noi am contribuit la rezolvarea ei prin voluntariat. Prin aceste acţiuni comunitare avem o şansă pentru a înţelege mai bine suferinţa şi nevoile celorlalţi. Aceste activități îi ajută pe elevii noştri să înţeleagă că trebuie să fie alături de cei defavorizaţi de soartă. Voluntariatul este ceea ce ne reprezintă, ne ajută să ne simţim mai valoroşi, mai buni..” (prof.Palamariu Gabriela).
Tot cu această ocazie am organizat o masă rotunda cu cadrele didactice din Grădinița Ștefan cel Mare și Sfânt Dorohoi, unde ne-am inceput activitatea acum 14 ani. Am derulat firul amintirilor și am realizat cum, cu pași mici și teamă, au fost integrați pentru prima dată copiii cu Sindrom Down in grupele de grădiniță. „Acest parteneriat a fost o provocare pentru fiecare dintre noi, deoarece lipsa informațiilor și a metodelor de lucru pentru copiii cu nevoi speciale nu erau cunoscute în clasă de către cadrele didactice. Așa că am început să organizăm cursuri de formare, atât pentru părinți cât și pentru cadre didactice, am adus lectori și expertiză din strainătate și cu pași mici am început să dăm sens copiilor cu dizabilități. Primii copii integrați în grupele de grădiniță au fost copiii cu Sindrom Down în Grădinița Stefan Cel Mare și Sfânt Dorohoi. Practic această integrare a fost puntea de lansare și integrare mai departe în învățământ.” (Coordonator Centru Star of Hope Camelia Topală)
„Copii cu nevoi speciale au nevoie de multe ore de terapie si ajutor din partea specialistilor si parinților. Este foarte greu să integrezi un copil dacă nu a urmat mai inainte un program specific de reabilitare și dacă nu a participat la activități de socializare. Practic in Centrul Star of Hope Dorohoi noi ii pregătim pentru integrarea la grădiniță, școală, comunitate. Alături de noi continua parinții și alți factori implicați. După integrarea copilului în grădiniță este importanta și necesară continuarea programului de terapie paralel cu grădinița” (psiholog Loredana Gherman)
La clubul Elevilor Dorohoi sub îndrumarea cadrelor didactice, copiii cu Sindrom Down au prins în coșulețe primele petale de ghiocei, vestind venirea primăverii.
CÂTEVA EFECTE BENEFICE ALE ACTIVITĂŢILOR DESFĂȘURATE AU FOST:
sensibilizarea elevilor, preşcolarilor şi părinţilor cu privire la problematica persoanelor cu sindrom Down;
transmiterea, catre comunitate, a ideii de solidaritate, toleranta si implicare.
informarea si sensibilizarea preşcolarilor, şcolarilor şi cadrelor didactice cu privire la nevoile copiilor cu sindrom Down;
strangere de mici fonduri pentru realizarea activităților
Sindromul Down nu este o boala, ci o schimbare genetica definitiva.
Copiii cu sindromul Down sunt deosebiți. Ei au ceva în plus: un cromozom.
Nimeni nu știe de ce se întâmplă această modificare genetică, din când în când, pe care copil il vizează sau în care familie poate sa apară. Copiii cu sindrom Down sunt ca toți ceilalți copii.
Au nevoie de iubire, de educație, de mișcare, de joacă. Ei zâmbesc, râd, plâng, se bucură de cadouri, visează, citesc, scriu. Au nevoie de sprijinul nostru. Ei se bazează pe noi, pentru a produce o schimbare!
Fiecare persoana cu Sindrom Down este unica in felul său. Gama de abilitati si dizabilitati, caracteristici, interese si realizari variaza foarte mult de la o persoana la alta.
Fiecare persoana are aptitudini, inclinatii si talente proprii. Fiecare este un individ aparte si trebuie respectat ca atare. Prejudecatile in privinta persoanelor cu Sindrom Down trebuie eliminate. Fiecare trebuie sa aiba exact aceleasi posibilitati ca oricare alt om.
Copiii cu Sindrom Down au dreptul la o educatie eficienta! Cuvintele pe care le folosim in descrierea lor transmit un mesaj puternic, reflecta atitudini, convingeri si valori.
E posibil, ca la un moment dat, în viaţa noastră să apară o persoană cu nevoi speciale, fie că nu vede, nu aude, e în cărucior cu rotile, nu poate gândi la fel de repede şi bine, sau se confruntă cu o altă dificultate. Poate il privim cu îngrijorare, teamă, compasiune. Şi ne dorim să-i oferim ajutorul, să-i fim alături, dar nu ştim cum să procedăm.
Prin activitățile desfășurate cu ocazia acestei zile învăţam cum putem face viaţa unei persoane ,,mai frumoasă,, contribuind astfel la combaterea discriminărilor, astfel încât termenul „special” să nu fie privit ca o etichetă negativă.
Prin activitățile desfășurate la Centrul Steaua Speranței Dorohoi, Fundația Star of Hope a încercat să prezinte câteva din efectele benefice ale activităților de socializare si integrare a copiilor cu dizabilități, de acceptare a acestora în cadrul comunității.