Necesitatea formării unui spirit empatic și civic în rândul tinerelor generații trebuie să reprezinte una dintre preocupările de bază ale sistemului românesc de educație.
O foarte bună modalitate de a realiza, împreună cu elevii, activități cu caracter social și umanitar o reprezintă acțiunile de voluntariat, acțiuni ce au ca scop pe termen lung formarea unor buni și educați cetățeni. Astfel, în săptămâna „Școala Altfel - Să știi mai multe, să fii mai bun”, ce se desfășoară în perioada 26 - 30 martie 2018, elevii claselor V - VIII de la Școala Gimnazială nr. 1 Suharău s-au implicat într-o acțiune de binefacere în cadrul proiectului educativ „Educație prin implicare socială și voluntariat”.
Acțiunea a avut loc miercuri, 28 martie, la Unitatea de Asistență medico-socială din Suharău, județul Botoșani. În urma unui protocol de colaborare dintre cele două instituții, elevii claselor gimnaziale s-au mobilizat exemplar și, sub coordonarea subsemnatului, au cumpărat fructe din proprie inițiativă, au confecționat felicitări cu teme pascale și au realizat pachetele ce urmau să fie oferite persoanelor în vârstă internate în unitatea medicală.
În jurul orei 10:30 grupul de elevi, însoțit de cadrele didactice membre în echipa de proiect, a vizitat instituția parteneră, a purtat discuții constructive cu directorul unității, dr. Isbășescu Aurora, cu personalul medical angajat și, la final, a oferit pachetele și felicitările bătrânilor, cu speranța că le-a făcut ziua mai frumoasă. Momentele dăruirii acestora au fost emoționante, numeroși elevi vărsând lacrimi de compasiune în timpul discuțiilor cu bătrânii năpăstuiți de soartă și rămași singuri pe lume. Activitatea s-a desfășurat vreme de un ceas, astfel că în jurului orei 11.30 elevii, împreună cu cadrele didactice, s-au întors la școală unde au analizat activitatea, au împărtășit impresii și au fost răsplătiți, simbolic, cu o diplomă de participare și implicare.
Prin tematică, proiectul educațional „Educație prin implicare socială și voluntariat” și-a propus formarea și cultivarea unui spirit responsabil și activ în sânul grupului elevilor de gimnaziu, prin implicarea efectivă în acțiuni de voluntariat, fără a aștepta, în mod special, vreo recompensă materială. Parte din cultura europeană, cu drepturi și libertăți, acțiunile de binefacere benevole reprezintă o dovadă și un exemplu de civilizație și atitudine deschisă pentru comunitatea locală și pentru evoluția societății noastre. Asemenea activități au rolul de a forma caractere, de a fi toleranți cu anumite categorii sociale și de a respecta valorile fundamentale ale omului și cetățeanului. Autor și coordonator proiect, Prof. Oanea Alexandru-Mihai