În aceste vremuri, în care dramele românilor plecați peste graniță sunt din ce în ce mai dese și mai cutremurătoare, filmul despre dorohoianul Crulic pare să se multiplice la nesfârșit. Din păcate, aceleași autorități impasibile, neputincioase, surde și, mai grav, iresponsabile. Da, ceva s-a schimbat în cei 10 ani scurși de la moartea lui Claudiu: niciun ministru, astăzi, nu ar mai demisiona din funcție pentru un Crulic mort nevinovat!
S-au împlinit 10 ani de când dorohoianul Claudiu Crulic a murit într-o închisoare din Polonia, la capătul a patru luni de grevă a foamei! O moarte care avea să declanșeze conflicte diplomatice la cel mai înalt nivel, care au dus în final la demisia ministrului de Externe român.
Claudiu Crulic fusese acuzat de furt (un judecător căruia i se furase portofelul l-ar fi recunoscut pe Crulic dintr-un set de fotografii, aceasta fiind singura probă prezentată în justiția poloneză!) și, chiar dacă nu existau probe concrete care să îi ateste vinovăția, dorohoianul era ținut în arest preventiv. Fără apărare, hăituit și neputincios în fața unor legi care nu îl protejau, tânărul în vârstă de 33 de ani, plecat din Dorohoi în căutarea unei vieți mai bune, a intrat în greva foamei. Medicii polonezi nu s-au lăsat impresionați de drama românului, astfel că pe 18 ianuarie 2008 Claudiu moare pe un pat de spital din Cracovia, după patru luni de înfometare cruntă. Puțină lume a știut că, în acest timp, dorohoianul a mai avut putere să noteze într-un carnețel multe dintre cele care i se întâmplau. După moartea lui Claudiu, doi medici de la spitalul penitenciarului au fost condamnați pentru neglijență criminală.
La trei ani de la moartea tragică a dorohoianului, apare un film care avea să zdruncine nu doar lumea cinematografică, dar mai ales să readucă în atenție nedreptatea suferită de un român care, chiar dacă ceruse ajutor României pe căi diplomatice, a fost ignorat până în ultima clipă.
"Crulic - sau drumul spre dincolo" ne aduce în prim-plan o poveste care devine, de la un punct, un film educativ din multe puncte de vedere. Nota de autenticitate este dată de vocea lui Vlad Ivanov, cel care îl interpretează pe Claudiu Crulic. Dacă vă așteptați, însă, la un film clasic, în nota tradițională a cinematografului românesc, e bine să aflați încă de la început că este vorba despre un film de animație. Primul în România postdecembristă! 75 de minute de film cu accente documentare, dar prezentate într-o manieră atractivă, chiar în note umoristice pe alocuri.
Realizatoarea filmului, Anca Damian, a studiat vreme de un documentele din anchetă, rezultând în final o ficțiune după date reale. Întâmplarea face ca, atunci când se petrecea tragedia morții lui Crulic, Anca Damian să se afle chiar în Polonia. "Primul lucru care m-a impresionat a fost modul in care Claudiu Crulic a murit. O moarte lenta, in saptamani in care corpul se necrozeaza inainte de a fi declarat mort. Cu doua zile inainte de moarte avea glicemia aproape de zero, nu se mai putea misca, la intrebari clatina usor din cap. Am avut revelatia cumplitei singuratati pe care acest om a trait-o, inconjurat fiind de oameni care au putut sa-l priveasca fara sa-l ajute", spune Anca Damian într-un interviu apărut în preajma apariției filmului.
Anca Damian a explicat atunci și de ce s-a optat pentru filmul animat: era o formulă creatoare. "De dincolo de moarte, Claudiu Crulic nu putea da interviuri". De aceea dorohoianul apare ca personaj în film, animația conferind nota de credibilitate necesară la care, cum spuneam, o contribuție importantă o are vocea lui Vlad Ivanov, cu cmolcome accente moldovenești. Mai mult, Vlad Ivanov reușește să adauge căldură și umor.
Important de menționat că animația este realizată de artiștii romani Dan Panaitescu, Raluca Popa, Roxana Bentu, Dragoș Ștefan, Tuliu Olteanu.
Anca Damian nu a rămas doar în spațiul strict documentar. Pe perioada realizării filmului s-a apropiat și de familia de la Dorohoi, unde a găsit totdeauna și ușa și sufletul deschise. Este convinsă că tânărul român a murit nevinovat, mai ales după ce a cunoscut amănunte din viața pe care Claudiu a dus-o în Polonia. "Ziarista care s-a ocupat de cazul lui in Polonia, Malgorzata Nocun, a primit multe telefoane de la oameni care l-au cunoscut si care aveau numai vorbe bune despre el. Desi inconjurat de familie, a trait singur si, desi inconjurat de multi oameni, a murit cumplit de singur, luptand sa-si demonstreze nevinovatia", mărturisea Anca Damian în interviul amintit.
Ministrul de Externe al României la vremea respectivă, Adrian Cioroianu, a demisionat, în timp ce, în Polonia, doi medici au fost condamnați.
"Crulic - Drumul spre dincolo" a primit Crystal Award (Grand Prix) la Annecy International Animation Film Festival, cel mai mare festival de animație, distincție echivalentă unui Oscar pentru animație, dar și multe premii în alte festivaluri, printre care: Premiul Special al Juriului Drepturilor Omului la Istanbul IFF, Marele Premiu la Gdansk Doc Film Festival, Premiul Special al Juriului la Gdynia Film Festival, Premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Animator (Poznan), Premiul Festivalului (Sopot), Premiul pentru cel mai bun Regizor la festivalul Mlodzi I Film, Cabrito de Plata - Cel mai bun film de lungmetraj la Monterrey (Mexic), Premiul Special al Juriului (Siver Dolphin) la Festroia, Cel mai bun film la Milwaukee Film Festival, Premiul Special al Juriului la Se-Ma-For Film Festival, SILVER PUMA Award pentru cel mai bun regizor FICUNAM - Mexic, Premiul publicului FICUNAM - Mexic.
Filmul obținuse în 2011 Mențiunea Specială Don Quijote la Locarno, Amnesty Award, la Festivalul CPH DOX din Copenhaga, premiul special al Juriului Festivalului Internațional de Film de la Varșovia. La Cottbus (Germania) i-a fost acordată Mențiunea specială a juriului internațional și Premiul ecumenic Silver Eye Award, la Jihlava (Cehia), dar și Premiul pentru cel mai bun documentar românesc, oferit în cadrul celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar Astra, de la Sibiu.
Se spune despre "Crulic...", coproducţia româno-poloneză, că este un film care frânge inima spectatorilor, în orice limbă ar vorbi ei. Se vorbește, în lumea cinematografică și în critica de specialitate, că avem de a face cu un sistem justițiar demn de romanele lui Kafka, iar asta include, pe lângă neglijența magistraților polonezi, și surzenia autorităților române la strigătele disperate de ajutor ale dorohoianului în vârstă de 33 de ani.
Claudiu Crulic, la 10 ani de la moartea tragică, nu trebuie să rămână închis în cele 75 de minute de film animat. Claudiu Crulic a fost un om viu, cu mamă, tată, prieteni și, fără îndoială, dușmani. În aceste vremuri, în care dramele românilor plecați peste graniță sunt din ce în ce mai dese și mai cutremurătoare, filmul despre Crulic pare să se multiplice la nesfârșit. Din păcate, aceleași autorități impasibile, neputincioase, surde și, mai grav, iresponsabile. Da, ceva s-a schimbat în cei 10 ani scurși de la moartea lui Claudiu: niciun ministru, astăzi, nu ar mai demisiona din funcție pentru un Crulic mort nevinovat!
Sursa: stiri.botosani.ro