Un grup de elevi ai Colegiului Naţional „A.T.Laurian” din clasele a IX-a şi a VIII–a au făcut o vizită joi la amiază familiei Tărnăuceanu, în Dumbrava Roşie, nr. 64.
Georgiana ştia de musafirii ce urmau să apară, aşa că s-a învoit de la şcoală ca să fie de faţă. Şi-a aşteptat musafirii în prag, cu o căţeluşă de două luni în braţe, ce ţine loc de alte jucării. Tinerii laurieni, alături de profesorii lor, i-au dăruit Georgianei bani, pachete cu hăinuţe, dulciuri şi alimente, însă aflând suma cu care femeia trebuie să se descurce în fiecare lună, au plecat cu gândul amar. Chiar dacă darurile sunt oferite înainte de Crăciun, făcând, poate, Sărbătorile mai frumoase, familia Tărnăuceanu are nevoie de mult mai mult ajutor şi susţinere din partea societăţii.
„Am aflat de această familie de la o colegă ce a predat în Laurian şi care acum ţine legătura cu noi din Belgia. Este vorba despre doamna Elena Agachi. Cu siguranţă sunt şi alte familii cu probleme materiale ce au nevoie de ajutorul semenilor lor, dar familia Georgianei impresionează prin discreţia şi demnitatea cu care îşi trăieşte necazul. Un necaz ce te lasă mut şi neputincios. Trăim într-o societate nedreaptă, în care se cheltuie milioane de lei pe ajutoare sociale date unor oameni ce ar putea munci dar refuză, iar familiile precum aceasta nu au o susţinere reală.”, ne-a explicat Mihaela Prăjinariu, directorul plin al Colegiului Laurian, invitându-i pe toţi botoşănenii care se pot implica în ajutorarea unor familii precum cea a Georgianei s-o facă.
Georgiana are 11 ani şi creşte cu fratele său de 18 ani şi cu mama într-o locuinţă socială din Dorohoi. Trei suflete ce au mare noroc de ajutorul primăriei ca să poată avea un acoperiş de-asupra capului. Mama este bolnavă, primeşte de la stat o indemnizaţie de handicap, iar Andrei este încă elev de liceu la „Alexandru Vlahuţă” din Şendriceni. Aşa se face că venitul lor este de 400 de lei pe lună. După plata chiriei lunare, de 105 lei, rămân cu 300 de lei pentru a se hrăni o lună întreagă. Tot primăria îi ajută cu plata facturilor pentru încălzirea locuinţei, altfel le-ar fi imposibil să se descurce. Şi în aceste condiţii este de neimaginat ce inginerii financiare şi culinare face doamna Eugenia Tărnăuceanu de reuşeşte să asigure hrana a trei oameni din 300 de lei pe lună. Întrebată, răspunde cu discreţie că „ne-am obişnuit”. „Nu pot beneficia de vreun alt ajutor social pentru că aş pierde indemnizaţia de handicap.”, explică femeia. Eugenia are 41 de ani şi a divorţat de bărbat de mai bine de 19 ani, boala ei fiind, probabil, cauza care a cântărit cel mai greu pentru a ajunge în această situaţie. Este vorba despre o afecţiune neuronală ce-i cauzează crize frecvente, acestea făcând-o incapabilă de a se angaja undeva.
Georgiana nu are telefon, atracţia ce creează dependenţă colegilor săi de generaţie fiind prea scumpă ca să şi-o permită. Aşa că îl împarte pe al mamei pentru a ţine legătura „cu doamna profesoară de română, care ne transmite proiecte, cu prietenele care locuiesc pe strada mea şi care sunt şi colege cu mine. Ne întâlnim în fiecare zi ca să ne facem temele împreună.” În plus are doar câteva jucării de pluş pe care le-a depozitat în pod ca să nu ocupe prea mult loc.
-Irina SIMINICEANU