Dorohoi News Logo

Povestea dorohoiencei născută la 900 grame și fără șanse de supraviețuire, ajunsă olimpică cu media 10 pe linie

Oana Silivastru

Oana Silivăstru este o adolescentă plină de vise și o elevă eminentă. În spatele unui zâmbet frumos se află însă o poveste extrem de dureroasă.

Fără șanse de supraviețuire a devenit olimpică
 
Oana este elevă în clasa a IX-a la Liceul Regina Maria din Dorohoi, profilul matematică-informatică și este singura din clasă care a terminat semestrul I cu media 10. De altfel, a absolvit școala gimnazială tot cu media 10. Și se poate afirma că este un miracol. De ce spunem asta? La naștere avea doar 900 de grame, iar medicii nu i-au dat nicio șansă de supraviețuire.

„M-am născut la 25 de săptămâni cu o greutate de 900 grame, scor Apgar 2, cu zero șanse de supraviețuire, dar se pare ca Dumnezeu a avut alte planuri cu mine și am reușit să-i fac fericiți pe părinții mei chiar dacă am probleme de sănătate. Mama mi-a fost ca o umbră, întotdeauna când aveam nevoie de ajutor știam sigur că îl voi avea. Așadar la 1 și 10 luni mi s-a pus un diagnostic crunt: paralizie cerebrală tetrapareză spastică. Au urmat ani grei de recuperare, dar am fost mulțumită de evoluția mea. La 4 ani are loc prima intervenție chirurgicala la Cluj pentru alungire de tendoane, în 2015  la Chișinău miofibrotomie subcutanată pe etape”, Oana Silivăstru, elevă.

Și recent a suferit o intervenție la Cluj pentru o luxație coxo-femurală. Însă asta nu o face să renunțe. Dimpotrivă, adolescenta ne-a mărturisit că își dorește să învețe cât mai mult pentru a ajunge acolo unde și-a propus.

„Numai prin muncă voi ajunge unde îmi doresc”

Nu se poate deplasa singură, cel mult fără ajutor poate merge cinci metri după spusele sale, de aceea mama ei este cea care o duce până la școală chiar până în bancă.

„Pentru mine școală are un rol foarte important în evoluția mea ca om. Sunt o elevă conștiincioasă, foarte ambițioasă, dornica de autodepășire, perseverentă și perfecționistă! Este evident ca pentru a face ceva în viață este nevoie de carte. Eu îmi doresc o carieră în IT și sunt conștientă că numai prin muncă voi ajunge unde îmi doresc”, Oana Silivăstru, elevă.

Are rezultate foarte bune și la diferite olimpiade școlare la care a participat încă din clasa a V-A. Iar cea mai recentă performanță este chiar din clasa a IX-a, când a obținut premiul al doilea la olimpiada de limba română.

Este o lecție de optimism și  de aceea trebuie admirată pentru ambiția și dorința cu care pășește zilnic.  Și fiindcă toate aceste intervenții chirurgicale costă o mulțime de bani o putem ajuta pe Oana și pe părinții ei să îndure toată această suferință mai ușor.

Cei care doresc pot suna la numărul de telefon al mamei Oanei, Angela Silivăstru -  0742810891

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web