Toamna, mai toţi gospodarii fac ordine pe lângă case şi pe câmpuri, iar vegetatia uscata ajunge direct în foc. Astfel crește nu doar nivelul poluării aerului atmosferic prin rezultatul arderii acestor resturi vegetale, dar și riscul incendiilor.
În timpul arderii frunzelor, în atmosferă se elimină substanţe toxice care dăunează asupra sănătăţii celor ce locuiesc în preajmă. Ca rezultat, suferă, în special, copiii, oamenii în vârstă, persoanele afectate de maladii respiratorii, precum şi animalele şi păsările domestice.
Primăria municipiului Dorohoi prin Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta atenționează locuitorii orașului că asemenea acțiuni sunt interzise, arderea frunzelor si a vegetatiei uscate afectînd în mod grav calitatea aerului, degradînd stratul fertil de sol, cu consecințe grave și asupra sănătății oamenilor.
Pentru evitarea poluării mediului, specialiştii recomandă populaţiei să colecteze deşeurile separat, iar resturile vegetale şi frunzele să fie depozitate şi acoperire cu sol. Astfel frunzele vor fi supuse unui proces de fermentare şi se vor transforma în compost, care va putea fi folosit ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole.
În cazul persoanelor detinatoare de terenuri agricole ,arderea vegetatiei potrivit OMAI nr.605/2008 se va putea face tinand cont de urmatoarele reguli:
- eliberarea permisului de lucru cu foc de catre primar (prin SVSU)
- obtinerea acceptului autoritatii competente pentru protectia mediului;
- informarea serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta;
- delimitarea parcelelor prin fasii arate;
- realizarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii.
În conformitate cu art. 96 din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului „constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoanele fizice și de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoanele juridice, încălcarea obligației proprietarilor și deținătorilor de terenuri de a arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul autorităților competente”.