Colegiul Național „Grigorie Ghica” Dorohoi, focar de știință și cultură își are începutul la sfârșitul secolului al XIX-lea, când primarul orașului Iorgu Misihănescu a solicitat Ministrerului Instrucției Publice, să aprobe înființarea unui gimnaziu în localitate.
Astfel, gimnaziu a fost înființat pe 6 septembrie 1879, iar deschiderea a avaut loc la 10 septembrie 1879, când într-o ” cameră mică și întunecoasă” au început cursurile doar 9 elevi.
De atunci și până astăzi în decursul a 140 de ani, școala a străbătut un drum lung cu succese și nesuccese, cu transformări radicale; ca de exemplu transformarea gimnaziului în liceu în 15 iunie 1923, precum și transformarea liceului teoretic” Grigorie Ghica” începând cu anul școlar 2004-2005. De-a lungul anilor, școala a evoluat, câștigându-și un bine meritat prestigiu prin pregătirea miilor de absolvenți din rândul cărora s-au ridicat mari personalități ale științei și culturei românești.
Printre aceștia se numără: matematicianul Dimitrie Pompeiu, arheologul Ion Andricșescu, scriitorul, pictorul Ion Muraru, nenumărate cadre universitare, precum și numeroși medici, ingineri, profesori, etc.
În ciuda distanțelor care îi separă, locul geometric al întâlnirii lor profesionale, trece invariabil prin acest reper al Moldovei de Nord, Colegiul Național „Grigorie Ghica” Dorohoi.
Fie ca promoțiile prezente și viitoare să ducă mai departe spirutul acestui lăcaș de cultură și să răspândeasca în întreaga lume, valorile de cultură și civilizație, care au dus mai departe, faimă acestor locuri.
În această a 140 - a toamnă a colegiului îl vedem ca un simbol al tinereței vesnice, în care noi vom fi mereu elevi, vom avea mereu 18 ani, căci școala nu poate îmbătrâni, va fi mereu tânără atâta timp cât din ea se vor auzi voci tinere, pline de veselie.
Cu prilejul acesta aniversar, urăm cadrelor didactice și elevilor satisfacții tot mai mari și mai înalte clădind împreună faima colegiului dorohoian.