Finalul de an reprezintă o oportunitate semnificativă pentru a vedea cât de organizaţi am fost în restul anului şi dacă acum suntem copleşiţi de prea multe sarcini. În aceste condiţii, este indicat să ne ierarhizăm activităţile şi să le îndeplinim astfel încât să nu fim nevoiţi să le amânăm pentru următorul an. Eventual, putem apela la colegi pentru a ne sprijini, scrie romanialibera.ro.
Ultimele săptămâni din an petrecute la locul de muncă sunt marcate de stresul cauzat de sărbători, o perioadă care ar trebui să fie liniştită şi fără probleme care să ne afecteze activitatea la birou. Claudia Indreica, managing partner la Psihoselect, remarcă faptul că din cauza acestei agitaţii reuşim să facem şi mai puţin din ceea ce ne-am propus pentru final de an. „Soluţia cea mai bună este organizarea lucrurilor pe care le avem de făcut, şi la muncă, şi acasă, prioritizarea lor şi realizarea sarcinilor importante. Acest lucru ne dă sentimentul de control a situaţiei şi totodată de confort", specifică Indreica. În plus, dacă ajungem în momentul în care nu putem îndeplini sarcinile primite, a cere sprijin nu este de neglijat. „Dacă simţim că nu reuşm să facem totul, putem cere ajutorul celor din jur ori să ne detaşăm de lucrurile pe care nu am reuşit să le facem", completează specialista.
Ideal este ca perioada premergătoare sărbătorilor să nu fie un acumulator de stres. Din acest motiv, anticiparea acestui moment poate fi realizată încă din timpul anului. Spre exemplu, dacă, la final de an, avem de realizat un bilanţ, bazat pe cifrele din întreg anul, activitatea ar fi facilitată, în condiţiile în care am pregătit această sarcină pas cu pas în fiecare lună. „Pentru a nu fi luaţi prin surprindere şi pentru a nu fi copleşiţi de volumul de muncă, este bine să rezolvăm din timp lucrările, rapoartele, tot ce ştim că trebuie să încheiem până la sfârşitul anului", recomandă Valeria Baciu, consilier în carieră GCDF (Global Career Development Facilitator). Singura ocazie care nu poate fi controlată este atunci când apar noi solicitări, cu sarcini de lucru neprevăzute, pentru realizarea unor noi proiecte.
Bilanţ personal
Pe de altă parte, sfârşitul ultimei luni din an poate oferi oportunitatea autonalizării, a „întocmirii" unui bilanţ care să sintetizeze activitatea noastră din ultimul an, cu stabilirea de noi obiective care să îmbunătăţească situaţia actuală.
„Atenţii" pentru colegi şi colaboratori
Perioada apropierii sărbătorilor este o ocazie potrivită pentru a ne surprinde într-un mod plăcut colegii şi chiar colaboratorii sau partenerii. Dacă nu am reuşit să facem acest lucru în restul anului, în luna decembrie putem da curs unor astfel de gesturi. „Ne petrecem majoritatea timpului dintr-o zi împreună cu colegii de la birou. Din acest motiv, este foarte apreciat un gest, când oferim un mic cadou colegilor. Cadourile cele mai impresionante sunt cele în care ne-am implicat emoţional", specifică Claudia Indreica. „Când vezi că eşti apreciat de cineva, tinzi să colaborezi mai mult cu persoana respectivă şi ai tendinţa să repeţi comportamentul apreciat. Aceste două lucruri duc la o mai bună şi armonioasă relaţie între colegii de lucru şi implicit la rezultate mai bune la proiectele la care lucrează împreună", explică Indreica motivele principale. (DorohoiNews.ro)