Joi, 25 iulie 2020, Școala de vară din cadrul Centrului de zi pentru copii Ibănești jud. Botoșani, prin primar prof. ing. Romică Magopeț, a fost gazda unor activități inedite, desfășurate în colaborare cu clubul CERC Experimentis Iași.
Beneficiarii Centrului de zi pentru copii au fost antrenați într-o serie de activități educative care abordează conceptul educațional S.T.E.A.M. (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics). Educația S.T.E.A.M. reprezintă o abordare de predare-învățare non-formală, multidisciplinară care integrează conținut din Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică.
Coordonați de Geanina Turtă, trainer în cadrul clubului CERC Experimentis Iași, copiii au participat în prima parte a zilei la un workshop dedicat arhitecturii și caselor sustenabile.
Activitatea s-a constituit într-o lecție dezvoltată pe baza noului concept educațional, având o abordare interdisciplinară și aplicată, menită să-i ajute pe copii să înţeleagă arhitectura și mediul construit şi, implicit, procesele complexe care le transformă mediul în care trăiesc.
Casa, şcoala, cartierul şi comunitatea îi formează pe aceşti viitori cetăţeni, le dau un mesaj despre locul lor în lume și despre conștientizarea faptului că pot influența cadrul lor de viață și implicit convingerea că de ei depinde calitatea arhitecturii şi a mediului construit de mâine.
Copiii au avut ocazia să împărtășească cu ceilalți cum arată casa visurilor lor, să descopere prin joacă ce presupune construirea de case sustenabile și care sunt avantajele, ce materiale sunt necesare și care sunt costurile. Cu ajutorul kit-ului educațional pus la dispoziție de echipa CERC Experimentis, copiii au putut să construiască după diverse planuri sau din imaginație, case din lemn în miniatură.
În partea a doua a zilei, copiii au descoperit Universul și singurul satelit natural permanent: Luna. În cadrul acestui workshop, copiii au avut parte de o experiență unică cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală 3D, prin intermediul cărora au explorat spațiul cosmic, după care au confecționat o Lună în miniatură.
Prezent la această activitate, primarul comunei Ibănești, prof. ing. Romică Magopeț s-a declarat încântat de această colaborare, menționând următoarele: „Ne dorim să oferim copiilor ibăneșteni activități educative cât mai diversificate și cât mai interesante. Colaborarea cu un centru educațional ieșean ne bucură enorm, deoarece în acest fel deschidem noi orizonturi în educația copiilor noștri. Inovația în educație, în contextul actual este extrem de necesară. Întâlnirea cu acest nou concept educațional S.T.E.A.M. ne determină să investim din ce în ce mai mult în educație și în activități non-formale care să permită copiilor să descopere cât mai multe domenii de activitate, să descopere științele exacte prin joc și joacă. Mulțumesc echipei CERC Experimentis pentru activitățile desfășurate și sper că această colaborare se va constitui într-un parteneriat care să ne permită realizarea cât mai multor schimburi de experiență.”, a precizat primarul comunei Ibănești, prof. ing. Romică Magopeț.
Din partea clubului ieșean CERC Experimentis, Laura Frențescu Tordai - Fondator & CEO a transmis următorul mesaj: „Toți copiii merită o educație plină de experiențe memorabile, descoperire și uimire, care să permită dezvoltarea creativității lor într-un context natural de învățare. Credem ca o astfel de educație le oferă copiilor cele mai bune șanse de a deveni indivizi împliniți și pregătiți să reușească într-o lume în continuă schimbare. CERC EXPERIMENTIS oferă activități de educație S.T.E.A.M. bazate pe interacțiune, colaborare, descoperire și joc, concepute să înlesnească celor mici înțelegerea fenomenelor și a lumii din jur, folosind tehnologia și abordările creative ale problemelor de zi cu zi. Ne bucurăm că există proiecte ca acesta și îl susținem cu drag căci ne dorim cât mai mulți copii să aibă parte de experiențele oferite de noi și vă așteptăm și în atelierul nostru din Iași.” (Geanina Turtă)