La 3 decembrie, Organizația Națiunilor Unite și agențiile de specialitate ale acesteia marchează în fiecare an, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități cu scopul promovării programelor care au ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață pentru categoriile sociale defavorizate reprezentate de persoanele cu dizabilitate/handicap.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste un miliard de oameni sau 15% din populația lumii suferă de cel puțin o dizabilitate, 80% dintre aceștia provenind din țările în curs de dezvoltare, iar 50% neavând acces la sistemul de îngrijire medicală. Mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilități sunt copii, iar aceștia sunt de 4 ori mai expuși riscului de agresiune fizică/violență.
Conform site-ului ONU, Agendaa 2030 asigură să „nu lase pe nimeni în urmă”. „Persoanele cu dizabilități, atât în calitate de beneficiari, cât și ca agenți ai schimbării, pot accelera procesul de dezvoltare incluzivă și durabilă și pot promova o societate rezistentă pentru toți, inclusiv în contextul reducerii riscului de dezastre și a acțiunii umanitare și al dezvoltării urbane. Guvernele, persoanele cu dizabilități și organizațiile reprezentative, instituțiile academice și sectorul privat trebuie să funcționeze ca o „echipă” pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG)”.
Doar prin eforturile conjugate și colaborare a întregii societăți, persoanele cu dizabilități se vor bucura de toate drepturile omului și libertățile fundamentale ce constituie un aspect primordial pentru demnitatea lor inerentă. (Monalisa R.)