Dorohoi News Logo

În atenţia cetaţenilor municipiului Dorohoi, solicitanţi de ajutoare pentru încălzirea locuinţei

incalzirea locuintei

Direcţia de Asistenţă Socială Dorohoi informeaza cetatenii cu privire la  stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, conform Legii nr. 226 din 16 septembrie 2021  prin care se stabilesc criteriile de încadrare a familiilor şi persoanelor singure în categoria consumatorilor vulnerabili de energie.

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singur.

Persoanele  cu venituri ce se încadrează în limitele de mai sus trebuie să depună, la Direcţiei de Asistenţă Socială Dorohoi din str. Dumitru Furtuna, Nr.14, o cerere și o declarație pe propria răspundere, din care să reiasă componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.La completarea cererii, solicitanții trebuie să menționeze corect componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute. 

Pentru a stabili dreptul la ajutorul pentru încălzire, persoanele interesate  vor depune acte doveditoare care atestă identitatea, veniturile realizate de membrii familiei si bunurile mobile și imobile deținute.

Ajutorul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, declarat de persoana singură, Ajutorul pentru încălzirea locuinței, se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, pe perioada sezonului rece, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile, care devine titularul ajutorului.         

În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:
- ajutor pentru gaze naturale;
- ajutor pentru energie electrică;
- ajutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

Sprijinul de la stat pentru încălzirea locuinței în sezonul rece (noiembrie - martie) va fi plătit diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure astfel:

Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu va putea fi mai mică de:
- 250 lei/lună, pentru gaze naturale;
- 500 lei/lună, pentru energie electrică;
- 320 lei/lună, pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

Persoanele vulnerabile vor putea primi, potrivit noii legi pe lângă bani pentru încălzirea locuinței,  un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei. Acesta se va acorda lunar, pe parcursul întregului an și se va putea cumula cu ajutorul pentru încălzire.

La depunere cererile vor fi însoţite de următoarele documente:
-Copie după cartea de identitate, inclusiv mutaţia(pentru  toti membrii familiei majori);
-Copie după certificatele de naștere(pentru membrii familiei care nu au implinit  vârsta de 14 ani);
-Adeverința de salariu cu venitul net(inclusiv valoarea bonurilor de masă) aferent lunii anterioare pentru care se solicită dreptul la ajutorul de încălzire a locuinței,  cupoane de pensie pentru pensionari, cupoane idemnizatii pentru creșterea copilului,  alte acte privind veniturile realizate;
-Adeverintă  cu venit impozabil pentru toti membri majori-  Direcţia de Asistenţă Socială Dorohoi;
-Adeverinţă care să ateste existenţa bunurilor mobile şi imobile pentru toti membri majori- Direcţia de Asistenţă Socială Dorohoi;
-Adeverinţă stare materială cu specificaţia tipului de teren deţinut/folosinta/arenda (intravilan sau extravilan), culturi agricole, animale si pasari detinute, eliberata de  Compartimentul agricol din cadrul Primariei Dorohoi sau din alte localitati(pentru toti membrii majori);
-Copie dupa cartea de identitate a autoturismului/altor bunuri mobile (dupa caz), care sa ateste vechime mai mare de 10 ani .
-Copie după contractul de proprietate sau de închiriere a locuinţei(doar pentru cei care se incalzesc cu lemne);
-Copie după ultima factură sau contractul de furnizare a gazelor naturale si energie electrica
-Documente autorizate care sa ateste existenta unei surse de incalzire cu gaze naturale/ energie electrica(act de verificare periodica a centralei termice, convector, arzatoare in sobe);

Ajutorul pentru energie electrică se acordă consumatorilor vulnerabili care nu deţin altă formă de încălzire;

Familiile și persoanele singure care au in proprietate cel putin unul dintre bunurile cuprinse în  Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii ajutorului social şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei, nu beneficiaza de ajutor pentru incalzirea locuintei.

Direcţia de Asistenţă Socială Dorohoi va informa  ulterior perioada în care se vor putea ridica și  depune formularele de cerere-declaraţie pe propria răspundere și documentele pe baza cărora se realizează încadrarea în categoria consumatorilor vulnerabili  după publicarea normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.  Vezi detalii!

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web