Dorohoi News Logo

Veteran de război serbat de autoritățile locale din Dorohoi la împlinirea a 100 de ani - FOTO

100 ani_1

Într-un secol monopolizat de război, Dărăbăneanu Toader și-a petrecut o parte din viață pe câmpul de luptă și a traversat situații dificile, care i-au marcat existența. Confruntându-se  cu ororile războiului, cu aminitiri persistente și sângeroase și cu neajunsurile vieții de după acesta, la 100 de ani, Dărăbăneanu Toader este încrezător, cu zâmbetul pe buze. Astăzi, 28 februarie, de ziua lui, a fost serbat de către primarul Dorin Alexandrescu și viceprimarul Cristian Dogaru, alături de familia care îl îngrijește.

Născut în anul 1922, dorohoianul Dărăbăneanu Toader a împlinit vârsta de 100 de ani. Ostașul a fost încorporat în aprilie 1943. Transpunându-se într-un trecut incert, alterat de conștiința sa suferindă, a relatat aspecte despre succesiunea bulversantă de momente, din bătăliile pe care le-a purtat în cinci state diferite. Și-a amintit luptele pe care le-a dus pentru apărarea României. Înainte ca războiul să-l ia, imediat după un conflict armat, a fost luat prizonier de ruși și închis de puterea inamică. Trecând prin situații dificile, veteranul de război a experimentat diverse senzații pe parcursul vieții.

Prizonierul de război a făcut parte din personalul militar capturat, timp de doi ani. Pe parcursul prizonieratului, a fost tratat de multe ori cu nepăsare și brutalitate. După o perioadă de distrugere și durere, s-a întors acasă, în ținutul glorios, pentru care a luptat. Veteranul de război a rămas un cetățean de frunte în comunitatea dorohoiană și este unul dintre cei cărora le datorăm libertatea de astăzi și țara în care trăim. În pofida faptului că simțurile sale nu mai sunt atât de ascuțite, din cauza vârstei înaintate, veteranul a trecut în revistă, cu o perspicacitate remarcabilă, perioada sa de serviciu militar și de prizonierat.

Fiind un patriot înnăscut, vrednic și socotit, omul gospodar, tânărul de atunci s-a căsătorit, rămânând văduv în anul 2005.

Privilegiul de a fi contemporani cu cel care s-a sacrificat pentru acest neam, ne amintește de cum a luptat pentru acest popor și de cum trebuie să le oferim recunoștință și să le urăm multă sănătate. A fost, în acelaşi timp, o onoare pentru autorităţile publice locale să-l sărbătorească la împlinirea vârstei de 100 de ani... (Petruța C.)

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web