Dorohoi News Logo

Inițiativa legislativă cetățenească „Luna identității creștine” a ajuns la Dorohoi. Vezi cum poți semna!

campanie_1

Inițiativa pentru instituirea prin lege a lunii iunie ca „luna identității creștine” aparține unui grup de cetățeni, constituit în condițiile legii nr. 189/1999 într-un Comitet de inițiativă. Acest comitet este format din 13 cetățeni români de diferite confesiuni creștine. Pentru ca proiectul să fie votat de Parlament și transformat în lege, avem nevoie de semnătura de susținere a cel puțin 100.000 de cetățeni români cu drept de vot (la nivel național).

Identitatea creștină se referă la apartenența profundă la valorile, credința și practicile creștine, la modul în care creștinul integrează credința sa în viața de zi cu zi.

La Dorohoi, reprezentatul inițiativei legislative cetățenești „Luna identității creștine” îi așteaptă pe cei care vor să susțină acest demers, în luna august, în fiecare zi de luni până vineri între orele 08:00 și 13:00, pe pietonalul Grigore Ghica, între CEC Bank și ANAF. Semnăturile sunt valabile cu buletinul. (Contact: 0711024727 – Adrian Livanu)

Identitatea creștină înseamnă, în primul rând, credința în Iisus Hristos. Temelia identității creștine este credința în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul, în jertfa și în învierea Lui. 

Fidelitatea față de Scriptură și de principiile și valorile biblice este o parte esențială a identității creștine. Creștinii se ghidează, în interacțiunea cu ceilalți și în societate în general, după aceste principii, care constituie „farul” lor moral și spiritual.

Creștinii își manifestă identitatea prin practici religioase specifice, cum ar fi rugăciunea, participarea la slujbe, studiul Scripturii ori botezul.

În egală măsură, identitatea și convingerile creștine se exprimă și prin participarea activă la viața comunității, la biserică dar și în afara acesteia.

Deși înțelegerea identității creștine poate varia în funcție de tradiție și confesiune, toți creștinii au în comun aceleași valori fundamentale.

Din perspectivă istorică, sociologică, religioasă și culturală, reperul fundamental al națiunii române este credința creștină. 

Creștinismul a reprezentat un filon intrinsec al românității de-a lungul istoriei; patrimoniul spiritual, civilizația și istoria României sunt inextricabil legate de creștinism. Creștinismul a fost învățătura definitorie și călăuzitoare pentru marii oameni de cultură și de știință din România, fiind o sursă majoră de inspirație și temă a marilor creații artistice, literare și muzicale de pe teritoriul României de-a lungul veacurilor. 

Creștinismul, așadar, constituie o adevărată moștenire spirituală, valorică și morală a cetățenilor României, indiferent de confesiunea religioasă ori apartenență etnică.

În același timp, creștinismul deține un loc central în formarea și promovarea valorilor cetățenești moderne și a avut un rol important în dezvoltarea democrației și a statului de drept în România și Europa, fiind un factor de stabilitate politică.

Astfel, evidențierea și asumarea identității creștine onorează memoria înaintașilor, pe de o parte, iar pe de alta, păstrează și transmite generațiilor viitoare valorile care s-au dovedit a fi determinante pentru supraviețuirea și dezvoltarea ființei naționale.

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web