Dorohoi News Logo

Vezi proiectul noii legi a pensiilor! Mamele s-ar putea pensiona mai devreme și cei care lucrează peste 25 de ani sunt recompensați

pensii

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a publicat în transparență decizională proiectul pentru legea pensiilor publice. Principiile de bază ale noii legi sunt contributivitate, stabilitate în muncă, echitate, solidaritate. 

Inițiatorii legii afirmă că este pentru prima dată în istoria sistemului public de pensii din România când stabilitatea în muncă este recompensată prin puncte în plus pentru cei care muncesc mai mult de 25 de ani.

De asemenea, mamele se vor putea pensiona mai devreme. Vârsta standard de pensionare scade cu câte șase luni pentru fiecare copil. Reducerea se acordă pentru cel mult șapte copii. Prevederea este valabilă și în cazul copiilor adoptați.

Perioada de concediu de creștere a copilului este considerată perioadă contributivă și va determina o creștere a pensiei.

În plus, în noua lege vor fi valorificate veniturile nepermanente contributive: acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc.

Proiectul poate fi consultat accesând link-ul:

https://mmuncii.ro/.../7082-20231031_proiect-lege-pensii.

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web